Egy nap az egészségért

Április 22. szombat, a Föld Napja volt. Vigyázzunk Földünkre és vele együtt egészségünkre. Ez utóbbi gondolatot hozzákapcsolva szerencsés volt erre a napra tenni – a szokásos vasárnap helyett – a Natura Napot. Hiszen így előkelő volt a két téma, amely szorosan összefügg: ha vigyázunk a Földünkre, ezzel már tettünk valamit egészségünkért is. A Natura Nap évek óta tartja előkelő helyét a városi programok között, így tavasszal, a megújulás, a megtisztulás gyönyörű évszakában.

A Jászkerület Kulturális Nonprofit Kft. és a Városi Könyvtár munkatársai ezúttal is jól szervezetten állították össze és szervezték meg az érdeklődők számára ezt a napot. A szokásokat megtartva két helyszínen lehetett az eseményekbe bekapcsolódni. Az Ifjúsági Ház kistermében fogadták a kéz- talp- és hátmasszázsra váró vendégeket a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány tagjai, akik a teljes lazító hatás elérése érdekében lágy zenével tették még hatásosabbá azt az időt, amit a látogatók bent eltölthettek.

Innen továbbhaladva a nagyteremben is voltak látványosságok, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsadások, különböző mérések, íráselemzés. Ingyenes szűrések, mint a légzésfunkció-, vércukor-, testzsír-, vérnyomásmérés, dietetikai tanácsadás ugyancsak hozzátartozott a programhoz. Ezekben a Szent Erzsébet Kórház és az ÁNTSZ munkatársai működtek közre. Mások kézműves csokoládét, ékszereket, tisztító berendezéseket mutattak be a nagyközönségnek.

Mindeközben reggel kilenctől a könyvtár kamaratermében előadásokon lehetett részt venni. Ott „hahotával” indult a nap. Kilenc órakor pontosan kezdetét vette az Aranyosi Ervin költő vezette jóga, amelynek lényege az volt, hogy a résztvevők együtt hahotázzanak, nevessenek, miközben játékos, igen vicces feladatokat oldottak meg. Aranyosi Ervin amellett tehát, hogy verseket ír, hahota jógát is oktat. Mint mondta, a nevetésnek komoly élettani hatása van, ezt már az indiaiak rég tudják, és használják a gyógyításban, hiszen jótékony a szervezetre.

Miután ki-ki mentálisan is feltöltődött ezektől a gyakorlatoktól Pusztai Jánost hallgathattuk meg, aki a lisztérzékenységről beszélt hallgatóságának. 1993-tól foglalkozik ezzel a problémával, hiszen közvetlenül érintett benne, mert gyermeke is ezzel a „kórral” küzd egészen kétéves kora óta. Nagyon szépen karban tartható ez a betegség megfelelő kontroll és diéta mellett. Ahogyan az előadótól megtudtuk: lánya is ezeket betartva ugyanúgy éli ma már felnőttként mindennapjait – háromszoros édesanyaként.

Hallhattuk, hogy gyakori problémáról van szó, sokan azonban nem is tudják magukról, hogy ennek a betegségnek az áldozatai. Ez vele született, amelyet két gén hibája okoz. Az élet bármely szakaszában kialakulhat. Kinőni, gyógyítani sajnos nem lehet, csak diétával kerülhetők el a panaszok. Vagyis glutént az ember nem juttathat a szervezetébe. Pusztai János elmondta, hogy a lisztérzékenységet ma már ugyanúgy, mint a koleszterin- vagy vércukorszinetet, egy tűszúrásnyi vérből ki lehet mutatni.

A harmadik előadó dr. Tamasi József volt, aki különleges, igen rendhagyó címet választott mondandójának, jelesül: „Hogyan függ össze a táplálkozás a WC papír mennyiségével?”

Megtudtuk, ha valaki növényi alapú étkezést folytat, vegetáriánus, vagy ehhez nagyon hasonló életmódot él, mindez jelentős hatással van emésztésére, ami sokkal könnyedebb, jobb, mint aki többségében állati eredetű táplálékot visz a szervezetébe. Elhangzott, hogy a táplálkozás változásával akár már 1-2 napon belül, helyes irányba alakulhat a bélfóra. Aki viszont nem megfelelően táplálkozik, a hasának az alakja is eldeformálódik, ami rossz emésztést mutat, pocakos formát vesz fel.

„Ha az éber figyelemhez türelem társul, ott megjelenik a szeretet. Nem kell akarni, elérni, csak finoman figyelni a másikra. Ez a lényeg.” – Ezek már dr. Ördög János szavai, aki a mindennapi szeretetünkről beszélt. Arról szólt, hogy figyeljük érzéseinket, s amennyiben azok negatívak, akkor nem jutunk előre, hiszen csak a pozitív érzések okoznak nekünk boldogságot, örömet, ezek adnak erőt. Kapcsolatainkat is eszerint tudjuk működtetni.

Elhangzott: ha figyelmet adok, akkor meg is fogom kapni a másiktól. Nagy szerepe van az ölelésnek, az érintésnek, hiszen szeretet és ölelés nélkül nem élet az élet. Csak a jelenre fókuszáljunk, ne a múlton rágódjunk vagy épp a jövőn aggódjunk. Fontos egymást bizalommal figyelembe venni, elfogadni, szeretettel érdemes élni.

Dr. Ördög János szólt arról is, hogy mindezt a 8 hétig tartó Mindfulness tréningen ők oktatják, sok gyakorlati és elméleti tapasztalatra tesz szert, aki ebben részt vesz. Ördög doktor bemutatta az elnökletével működő Lelki Köldökzsinór Egyesületet is, amely a várnadósoktól kezdve a párokon át segítséget kíván nyújtani a hozzájuk fordulóknak, hogy egészségesen élhessenek ők maguk és családtagjaik is.

Gulyás Zsuzsanna következett ezek után, aki a stresszről, mint a mindennapjainkban jelenlévő nemkívánatos jelenségről beszélt. Megtudtuk, létezik jó stressz is, amely erősítő hatású, ellenben a rossz stresszel, ami ártalmas, kellemetlen, fenyegető. Sajnos azonban életünk napjaiban ez utóbbi van túlsúlyban, jó hír viszont, hogy kellő pihenéssel, meditációval, a sok hajtásban időnkénti megállással harmonizálni tudjuk érzéseinket. Hiszen, ha ma csökkentjük a stresszt, megelőzhetjük a holnap betegségeit.

A nap utolsó előadójaként Szatmári Nórát üdvözölhettük, aki a kristályharmonizációról beszélt, amely egy új gyógyítási forma.

Az április 22-i Natura Nap idén is hű volt önmagához, ahonnan értékes információkkal, tanácsokkal térhettünk haza, talán másként látva életünket. Harmóniára, lelki békére törekedve…

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?