Hobo és József Attila

A Főnix Fészek Műhelyház teljesen megtelt érdeklődőkkel a költészet napját követő szerda délelőtt. Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila előadását hozta el, melyben verseken keresztül kísérhettük végig a tragikus sorsú költő életútját.

Volt aki Hobo miatt, volt, aki József Attila miatt, sokan pedig mindkettőjükért jöttek el, hiszen a két személyiség mondandója nagyon közel áll egymáshoz. Hobó már a kezdetek óta a költészet és a blues-rock zene összekapcsolására törekszik. Számára József Attila a világ egyik legnagyobb költője. Hobo szereti azokat, akiknél megtalálja a csavargó mentalitásának megfelelő műveket, így József Attilánál is.

A szó klasszikus értelmében nem profi színész, nem verseket szaval, sokkal inkább önmaga képére formálja a költő sorait. Mégis az egyik legnehezebb színházi helyzetet választotta, mikor valaki egyedül áll a színpadra, tetézve azzal, hogy nem volt semmi jelmez, nincs díszlet, csak egy József Attila molinó. Érzi a nézők jelenlétét, és apró gesztusokkal jelzi: „veletek vagyok”.

Saját értelmezésében, habitusával és jól ismert orgánumával osztotta meg közönségével a zseniális poéta gyakrabban hallható, illetve kevésbé ismert költeményeit. Tökéletesen megkomponált, nagyon egyszerű, de színvonalas és elgondolkodtató – Vidnyánszky Attila által rendezett – előadásnak lehettünk fül- és szemtanúi. Mindezt Márta István zenéjének aláfestésével, hangeffektekkel, gyakran anélkül, de mindvégig átélten, hitelesen.

A versek nagyon szépen lettek összeválogatva, újraértelmezve, így alkotva kerek egészet. Hobó előadásában megrendítő volt a szembesülés az örök érvényű költői témákkal. Az összeállításban több mint harminc vers hangzott el, többek között a Kései sirató, a Nem emel föl, A hetedik, a Kész a leltár, a Tudod, hogy nincs bocsánat, a Hazám, az Elégia. Földes László Hobo, az emberi és a művészeti találkozás élményét nyújtotta az előadott versekkel. József Attila töredékével zárt: „Világokat igazgatok: üveggolyókkal játszom. Nem szeretnek a gazdagok: árva gyereknek látszom”.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?