Gyöngyöt embernek

Könnyű tavaszi fuvallatként érkezett a Misztrál április 11-én, kedden este a Déryné Rendezvényházba, hogy a költészet napja alkalmából megzenésített versekből született dalokat dúdoljon a maroknyi közönség fülébe.

A Misztrál együttes tagjai ugyanolyan változatosan játszottak a hangjegyekkel, mint a zenekarnak nevet adó északi szél a tenger hullámaival. Hol andalítóan lágy dallamok, hol viharosan friss hangok jöttek elő a színpadon megszólaltatott hangszerekből, amelyek egész arzenálban sorakoztak fel a zenészek előtt. A fúvósok mestere, a zenekar frontembere Heinczinger Miklós – művésznevén Mika –, a klarinéttól a dudán át a különböző furulyákig, sőt hangtálig, számos hangszeren bűvölte elő a verseket kísérő dallamokat. Társai ütős és húros zeneszerszámokon kísérték.

A költemények pedig a zene szárnyán, mint a simogató szellő átkúsztak a közönséghez, hogy a muzsika és a szöveg szövetségében megérintsék a lelkeket.

Dzsida Jenő, Balassi Bálint, Ady Endre, József Attila, Janus Pannonius, Arany János, Babits Mihály örök érvényű gondolataihoz a Misztrál trubadúrjai tökéletes érzékkel találtak zenei hangot. A versek témája kapcsolódott a húsvét emelkedettségéhez, de a lírai hangvétel mellett hallhattunk tréfás szövegű verseket is. A hangzás pedig ehhez igazítva, amolyan „misztrálos” volt, tehát jó arányban kikevert jazz, rock, népzenei alapokon nyugvó muzsika.

Nem véletlen, hogy a kevéske, ám annál lelkesebb közönség visszatapsolta az együttest, aki a közel kétórás koncert ráadásában Kárpáti Tibor kortárs költő Gyöngyöt embernek című megzenésített költeményével kívánt áldott húsvétot a jászberényieknek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?