Kreatív képalkotó és szervező

Egy jászsági „arcot” kérdeztem, egy egyéniséget, fotóst, rendezvényszervezőt, aki különleges látásmódban fotózik és, nekünk szervez eseményeket. Az alattyáni Józsa Tamás kreatív fiatal, az új, lendületes generáció képviselője.

Honnan lehet téged ismerni?
A fényképészet révén nagyon sokan ismernek a Jászságban. Esküvői fotográfusként az egész országban üzemelek, de ha kell, megyek külföldre is. Ahová egyre gyakrabban hívnak, már körbejártam a Kárpát-medencét, többször Erdélyt esküvői fotózás miatt.

Hogyan lettél fotós?
Újszászon végeztem középiskolában, ahol informatikát tanultam, de jobban érdekelt a kreatív számítógépes grafika. Ilyen jellegű szakot néztem ki az egri főiskolán, ahol a grafika mellett fotózást, videószerkesztést tanultam. A mai napig ezzel foglalkozom, grafikai munkákat csinálok, videóklipeket, reklámokat készítek, – csak egy ideje a fényképezés került előtérbe.

Nem a megszokott módon szoktad fotózni a házasulandó párokat. Új generációs esküvői fotográfusnak tartanak.
Van egy stílusom – amit valaki vagy szeret, vagy éppen nem – én ezt az egyedi stílust adom el! Az elmúlt három-négy évben folyamatosan alakult ki, egyre jobban letisztultak a képeim. Játszom a hátterekkel, ami miatt nagyon látványosak az elkészült fotóim. A közösségi médiumokban igen jól lehet tesztelni ezeket a képeket. Felrakom, látják milyen, és rögtön véleményezik is.

A stílusodat be lehet határolni? Ehhez valószínűleg kellesz te, mint kreatív ember.
Minden esküvő nagyon parás, én meg élek a feszültségoldás eszközeivel: ahogy látom az objektíven át az adott szituációt, úgy készítem el a képet is. „Ez a Józsa Tamás brand, ezt nem tudja más megcsinálni!” – mondta egy debreceni barátom, és én őt szoktam idézni.

Az esküvők mellett milyen más fotótémád van?
Műtermi családi fotózások, művészi aktok, kreatívabb iskolai témák, tabló, szalagavató bál. Sok téma és alkalom lenne, de csak annyit vállalok el, hogy ne menjen a munka a minőség rovására. Dolgozzunk kevesebbet inkább, de azt olyan minőségben, amit más nem tud.

Van más terület is, ahol tevékenykedsz. Több program, sportesemény is köthető hozzád!
Igen, a fotózás mellett a rendezvényszervezés, ami meghatározta az elmúlt tíz évemet. Mivel fociőrült vagyok minden e körül összpontosult. Húszévesen az alattyáni klub elnöke lettem, és kilenc évvel ezelőtt kezdtem el szervezni a Zsíros Kenyér focikupát. Ez volt az első – ami időközben három napos fesztivállá nőtte ki magát – és így lett a Zsír on the Feszt. A főszerep a labdarúgásé maradt, az idők folyamán férfi csapatok mellett már van gyerek- és női foci torna is. Mindezeken túl még olyan sportprogramokkal töltjük meg a rendezvény hétvégéjét, mint régebben volt a parasztolimpia – ma inkább erős emberek vetélkedése –, és futóversenyt is indítunk. A fesztivál estéi pedig zenés, táncos „eszméletvesztéssel” telnek, ismert előadók fellépéseivel fokozva a hangulatot. Új események kellenek a Jászságba, ami idehozza az embereket, a Zsírosra idén ötezer embert várunk.

Van egy csapat segíteni az események szervezését, lebonyolítását?
A Zsiros Kenyér Kupák szervezésénél már kialakult egy mag, akikkel együtt csinálunk mindent. A bal kezem Vizi Peti barátom, a jobb pedig Litkei Lóránd. Az édesanyámon és öcsémen kívül ők azok, akik a kezdetek óta velem vannak és segítenek. Nálunk fő szempont a bolondozás, a „nagyon lazaság.” Ez az alapja közöttünk mindennek, így vagyunk hatékonyak és kreatívak. A Zsír on the Feszt a fő „attrakció”, de például Jánoshidán harmadik éve szervezünk teremfoci tornát és futóversenyek rendezésébe is belevágtunk.

A futóversenyek terén a Jászságra kiterjedő terveitek vannak.
Az első akadályfutó versenyt mi szerveztük a Jászságban – Alattyánon – 2015 őszén, Jász Határfutás elnevezéssel. Emlékezetes marad, mert ömlött az eső, de azért voltak indulók. Tavaly, már a Zsíros alkalmával is volt terepfutás, és ez már az idei programnak is része. Az akadályfutásból is rendeztünk ősszel egy másodikat, de aztán úgy gondoltuk, más jellegű versenyeket szervezünk. Kitaláltuk a Jász Terepfutás sorozatot, amit minden évben más jászsági településen szeretnénk lebonyolítani. Jánoshidán kezdünk ez év őszén, és van rá fogadókészség más kis településeken is.

Rövidesen egy rémes futóverseny veszi itt kezdetét az alattyáni Berek erdőben. Mit lehet erről tudni?
Ez egy őrület! A Rettegés foka Alattyán, a scream running – magyarul sikolyfutás – sejtelmes holdfénynél, éjszakai erdőn kell átfutni, ahol mindenféle váratlan rémségek, hangok, fények ijesztgetik és szörnyek, meg zombik veszik üldözőbe a futókat. Az ország minden tájáról neveztek, félelmetes lesz. Reméljük mindenki borzongva, de boldogan ér célba!

Még nem beszéltünk az előzőektől merőben más kedvtelésetekről, amiből program lett. Ez a kolbásztöltés.
Ebbe tavaly kerültünk bele, véletlenül. Tihanyban jártunk barátainknál, ahol éppen kolbásztöltő megmérettetés volt. Ott csináltunk egy kakukkfüves, gyömbéres kolbászt, amivel megnyertük a versenyt. Idén itt különdíjasak lettünk a legjobb íz kategóriában, egy medvehagymás műremekkel. Jártunk Békéscsabán, a nagy, klasszikus kolbásztöltő rendezvényen is. Aztán elkezdtük a „saját gyártású” kolbásztöltő eseményünk, a Jász Kolbász „történet” szervezését. Aki ott volt januárban, a valamikori alattyáni varroda épületében rendezett igazi falusi hangulatú vetélkedésen, azt mondta: eszméletlen volt. Így folytatása következik.

Végezetül mit szeretnél elérni mint fotós, illetve vannak-e újabb programtervek a tarsolyodban?
Szeretnék nemzetközi fotóssá válni! A most is zajló gyakornoki programom mellett egy saját workshopot szeretnék, ahol tanítanám a látásmódokat, a fotózást, az utómunkákat, ahogy én gondolom és csinálom. Jó volna egy kiállítás a Lehel mozi galériáján abból az apropóból, hogy tíz éve fotózom. Rendezvények terén másban most nem gondolkodunk, hiszen negyedéves forgásban követik egymást a különböző események. Meg nem árt, ha marad idő „nagy szerelmemre”, a Fradi és a labdarúgó válogatott meccsein való szurkolásra is.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?