Zsófi és Lili Európa-bajnok

Szabó Zsófia (-55 kg) megvédte a tavalyi Európa bajnoki elsőségét. Az Y Akadémia-Yakuzák SE kiválósága ezúttal Dániában nyerte el a kyokushin karate kontinensbajnoki címét. A berényi egyesület 17 esztendős fiatal tehetsége, Mező Lili (-60 kg) is aranyba foglalva tette le a névjegyét új korcsoportjában, a juniorok között.

A dánok egykori fővárosában, Roskilde-ben rendezték április 8-9-én a kyokushin karate full contact Európa-bajnokságát. A magyar válogatott 33 fős csapatába a jászberényi Y Házból négy versenyző kvalifikálta magát. Az idén 17 esztendős Palásti Kristóf és Mező Lili első éves juniorként indultak, a 19 éves Fekete Farkas Mórnak ez volt első felnőtt Eb-je, Szabó Zsófia pedig címvédőként versenyzett.

Palástinak (-80 kg), aki közel két éves szolnoki kitérő után igazolt vissza a Yakuzák SE-hez, nem jött ki a lépés. Hiába jutott el a második hosszabbításig is, végül elfáradt és győzött lengyel ellenfele.
Mező Lili ezzel szemben nem talált legyőzőre. Első mérkőzésén egy dán lányt a tizedik másodpercben ütött ki, a másodikon egy svédet győzött le iponnal, a döntőben pedig a hosszabbításban szerzett győztes wazarit fejrúgással. Kiváló küzdelmeivel Lili kiérdemelte a junior lányok legtechnikásabb versenyzőjének járó díjat is.

Fekete Farkas (-75 kg), aki a Magyar Bajnokság döntőjében fergeteges mérkőzésen legyőzte a sokszoros Európa-bajnok, és vb helyezett nyíregyházi Rózsa Gábort, a vikingek földjén sem okozott csalódást. Első küzdelmét iponnal nyerte, majd a másodikat is meggyőző fölénnyel hozta egy ukránnal szemben az egyik legnépesebb és legerősebb súlycsoportban. Harmadik küzdelmét a legjobb nyolc között veszítette el, amikor is a későbbi győztes, a litván Miseckas egy bordát ért rúgással térdre kényszerítette.

Szabó Zsófia hírnevéhez méltón versenyzett. Határozott győzelmeket aratott először egy lengyel, később egy litván fölött, a fináléban pedig azt a Németh Veronikát verte meg, aki a döntőbe jutáshoz a két évvel ezelőtti Európa bajnokot, a litván Rita Pivoriunaitét búcsúztatta. Szabó Zsófit, miként tavaly, idén is Európa legtechnikásabb női versenyzőjének választották.
Zsófi legközelebb a kazahsztáni súlycsoportos világbajnokságon lép tatamira júliusban.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?