Római vakáció Bercsényis módra

Iskolánk, a JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménye 2016. szeptembere óta vesz részt egy Erasmus+ európai uniós projektben, melynek témája a geomitológia. Ennek a projektnek a második projekttalálkozójára március közepén került sor Rómában. Két tanárunk kíséretében hárman utaztunk diákok az olasz fővárosba ahol az Aristide Leonori Általános Iskola vendégei voltunk. Páratlan élményekben volt részünk a hatnapos kirándulás folyamán.

Görögországi koordinátor irányítása alatt, román, török, magyar valamint lett tanárok közreműködésével tanult és dolgozott együtt magyar, portugál, lengyel és olasz diákok sokasága. Lehetőségünk nyílt megismerni az olasz fogadóiskola mindennapjait, az olasz oktatási rendszert, betekintést nyertünk a helyi sajátosságokba, hagyományokba, kultúrába, és természetesen belekóstoltunk a híres olasz konyha íncsiklandó ételeibe is. Számunkra vadidegen emberek váltak egy hét alatt legjobb barátainkká. Hatalmas élmény volt Róma impozáns belvárosának feltérképezése és megismerése. Lenyűgöztek minket a látványosságok: a Colosseum, a Pantheon, a Vatikán, az Angyalvár, a Circus Maximus, a Forum Romanum, Hadrianus emlékműve, a Trevi-kút, valamint a Spanyol-lépcső. De az ókori Ostia régészeti leletei, a hajókirándulás a nyílt tenger felé és a Circeo Nemzeti Parkban tett körút is felejthetetlen mindannyiunk számára. Olyan helyeken volt szerencsénk járni, amelyekről addig csak a történelem órák során tanultunk. Mivel családoknál laktunk, számos alkalmunk nyílt az angol nyelv gyakorlására, fejlesztésére is. Az olasz iskola énekkarával megtanultuk a projekt himnuszát, mely azóta is gyakran fülünkbe cseng.

Tanáraink szemináriumokon vettek részt, számos érdekes előadást meghallgattak a projekt témakörében, és pontosították a következő találkozó helyszínét és időpontját is (Lamia, Görögország, 2017. május). A római Fiumicino repteret nehéz szívvel, de rengeteg feledhetetlen emlékkel hagytuk el. Szerencsésnek érezzük magunkat és hálásak vagyunk azért, hogy ilyen tapasztalatokkal gazdagodhattunk.

 

Írta:
Kiss Virág, Treba-Kovács Kíra, Sülyi Roland
7.a osztályos tanulók

Vélemény, hozzászólás?