Új horgásztó a Válykos területén

Városunk legrégebbi civil szervezetei között található az 1952-ben alakult Vasas Sporthorgász Egyesület. Az általuk kezelt horgászterület – ami kinek a Vasas tó, kinek a Válykos víz –, új tóval, ezzel új horgász helyekkel gazdagodott.

A munkálatok az elmúlt év nyarán kezdődtek, és késő ősszel fejeződtek be. Az egyesület tagjai azóta is sokat dolgoztak az új tó környezetének szépítésén, a barátságos, természetközeli horgász helyszín kialakításán.

Az egyesület vezetője, Mizsei András elnök április 4-én délután mutatta be városunk önkormányzata képviselő-testületének az eddig elvégzett munkák eredményét. Az új tó partján végigsétálva elmondta: a munkálatok elkezdéséhez szükséges és kiemelten fontos volt az a segítség, amit az önkormányzat nyújtott azzal, hogy a területek haszonbérbeadásáról 15 évre érvényes szerződést sikerült megkötni. Így vágtak bele hosszútávra szóló fejlesztési terveik megvalósításába, az új horgásztó kialakításába.

A válykos területén található feltöltő csatorna nagyon eliszaposodott – ami helyenként elérte az egy métert is – gépi kotrásának kivitelezéséhez sok minden szükségeltetett. Terveket kellett készíttetni, szakhatósági engedélyeket beszerezni, ami nem ment könnyen.

A költségek végösszege meghaladta az öt millió forintot, amihez az önkormányzat civil kerete 300.000 forintot biztosított. Az egyesület önerőből finanszírozta a fennmaradó költségeket, és a tagsága jelentős társadalmi munkát is végzett.

Az elkészült tó közel egy hektár új vízfelületet jelent, 1,5-2,5 m közötti vízmélységgel. Partjának egyik részén nádat telepítettek, a horgászható oldalon pedig füvesítettek. Időközben már haltelepítés is történt, így pontyok, süllők és keszegek kerültek a tóba. Kifogásukhoz az egyesület várja a kultúrált környezetben kikapcsolódásra vágyó horgászokat szerte az országból.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?