Zenés tavaszi délután Mátéval

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar bérletes előadásán Beethoven és Kodály műveit hallhattuk a Déryné Rendezvényházban szombaton délután.

Beethoven és Kodály művei más stílust képviselnek, különböző korban is születtek. Ezen a napon azonban Dobszay Péter vezényletével közös műsorban szólaltatta meg műveiket a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

Az első részben Ludwig van Beethoven II. (D-dúr) szimfóniáját hallhatta a közönség. Az aprólékos, gondos munkával íródott mű „olyan zenekari fantázia, ami az emberi szó erejével hat”. Beethoven egyik legderűsebb szimfóniája, az optimizmus és a humor zenéje annak ellenére, hogy ekkor már tudatában volt visszafordíthatatlan halláskárosodásának.

A zenekar életében különösen fontos, hogy ifjú tehetségeknek ad fellépési lehetőséget. Ezúttal a jászberényi Mészáros Máté muzsikált a Szolnoki Szimfonikusok koncertjén. Máté 2005-ben a Palotásy János Zeneiskolában ismerkedett meg a muzsikával, 2007 óta klarinétozik. A jelenleg középiskolás fiú célja, hogy tanulmányait a Zeneakadémián folytathassa, és a muzsikálást tekinthesse majd hivatásának. Az esten Kovács Béla klarinétművész darabját mutatta be, a hazai közönség nagy tetszésére.

Szünet után Kodály Zoltán két népszerű darabjával örvendeztette meg a jelen lévőket a zenekar, emléket állítva a XX. századi magyar zenetörténet meghatározó alakja halálának 50. évfordulóján. A Galántai táncokat 1933-ban komponálta, a Budapesti Filharmóniai Társaság megalakulásának nyolcvanadik évfordulójára. Művében felidézte a Galántán töltött mezítlábas-szaladgálós, önfeledt gyermekkori éveit. Az est méltó zárásaként a mester Marosszéki táncok című táncrondóját szólaltatták meg, amit a közönség vastapssal jutalmazott.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?