Csillagászok élményei Indiában

Városunk tehetséges csillagászpalántái évek óta öregbítik városunk nevét a csillagász diákolimpiákon. Tavaly Vigh Benjámin, egykori leheles diák képviselte Jászberényt, aki március 17-én a csapat szebbik nemhez tartozó tagjával, a gyömrői Világos Blankával tartott élménybeszámolót a decemberi versenyről a könyvtár kamaratermében.

A december 9. és 19. között rendezett X. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA) öt fiatal képviselte országunkat Indiában, Bhubaneswar városában. A hideg télből fárasztó utazás után érkeztek a páradús hőségbe. Igen szerény szálláshelyeiket Bhubaneswar egyetemi kampuszán foglalhatták el.

Az olimpián negyven ország több mint kétszáz indulójával kellett felvenniük a versenyt, amelyen ezúttal is elméletből, adatfeldolgozásból és észlelésből álltak a feladatok. Az égi mechanikától a szupernovákon át a gravitációs hullámokig igen széles skálán mozogtak a feladatok témakörei és ezúttal sem bizonyultak könnyűnek. A mieink közül a hódmezővásárhelyi Gémes Antal (Bethlen Gábor Gimnázium) bronzérmet szerzett, míg Világos Blanka (Szent István Gimnázium) és Vigh Benjámin (ELTE TTK) dicséretben részesültek, és a díszes záró ceremónián átvehették a Honorable Mension oklevelüket. A sikerhez bizonyára hozzájárult a meséből jól ismert Kockásfülű nyúl, ami a magyar csapat kabalaállataként állandó kísérője és szerencsehozója volt fiataljainknak.

Mark Twain szerint az emberiség bölcsőjeként fémjelzett India évezredes kultúrája megannyi látnivalót kínált az olimpia utáni kikapcsolódáshoz. A világ második legolcsóbb országában egy palack vízhez körülbelül negyven forintért juthattak hozzá, ami kapóra is jött, hiszen a helyiek javaslatára kizárólag palackos vizet fogyasztottak. Az indiai közlekedésről többször is szó esett az előadás során, ami merőben különbözik a nálunk megszokottól. Blanka elmondása szerint az indiaiak nem a fékpedált, hanem a dudát használják fékezés helyett, és a mindenfelé közlekedő szent állatokat, a teheneket bravúros ügyességgel kerülgetik, rosszabb esetben kivárják, míg azok elmennek az útból.

A Budapest nagyságú Bhubaneswarban töltött napok alatt több templomhoz és a Taj Mahalhoz is ellátogattak, majd két napot Delhiben is turistáskodtak. A kétórás élménybeszámoló végén rövid videón kísérhettük végig az ifjú magyar csillagászok kalandos útját, aminek emlékét bizonyára jó szívvel őrzik majd.

Gergely Csilla
Latest posts by Gergely Csilla (see all)

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?