Főhajtás és emlékezés

Nemzeti ünnepünk délelőtti eseményeiről másnap megjelent múlt heti lapszámunkban már beszámoltunk. Március 15. alkalmából a városi központi ünnepséget követően civil szervezetek és pártok további emlékező rendezvényeket tartottak.

Az elmúlt évek hagyományait követve az önkormányzat és a Városvédő és Szépítő Egyesület képviselői a Fehértói temetőben a 48-49-es Jászberényben elhunyt honvédek emlékművénél, és a védett temetőkert kiemelt sírjai előtt is fejet hajtottak.

Az emlékezés emelkedett hangulatát a Lehel Vezér Gimnázium férfikara Deméné Ilonka Gabriella vezényletével teremtette meg. A jó lovas katona című népdalban megénekelt gyöngyéletet a Jászságból 774 katona választotta, ők mind részt vettek a dicsőséges szabadságharcban. A tápióbicskei és az isaszegi csatákban, a magyar szabadságért elesett 131 hősi halottról Bolla János, a szervező egyesület elnöke emlékezett meg: „Népeknek Istene, seregeknek ura. Ki egykor fegyvereinket győzelemről győzelemre, zászlainkat diadalról diadalra vezérléd tekints e hazára! Engedd, hogy érte halt testvéreink vére a mai boldogulásunk magva legyen. Adj e nemzetnek olyan boldog jövőt, minő szenvedés teli múltja érdemel. Azoknak pedig akik érte haltak, adj csendes nyugovást az édes anyaföld kebelében. Örök dicsőség a nevükön, áldás emlékezetükön.” A tiszteletadás a hősöknek az emlékezés koszorúinak elhelyezésével zárult.

Nemzeti ünnepünk estébe hajló délutánján, a Jobbik jászberényi alapszervezete is megemlékezett 48-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A korabeli krónikákban leírtak szerint Jászberény népe egykor a Petőfi-szobortól a börtönudvar falán található 48-as tábláig vonult fáklyákkal. Úgy gondolták hét évvel ezelőtt, hogy ezt a hagyományt felelevenítik, és ilyen módon is tisztelegnek a forradalom és szabadságharc eseményei előtt.

Így a megemlékezés a Petőfi-szobornál kezdődött, a Himnusz közös eléneklése után a Nemzeti Dalt hallhatták az ünnepi múltidézés résztvevői. A folytatásban Budai Lóránt, a Jobbik jászberényi alapszervezetének elnöke méltatta a márciusi hősi ifjakat. Az emlékezők elhelyezték koszorúikat, majd meggyújtották a fáklyákat, melyek lángja a forradalom mártírjaiért égett. A fáklyás menet a Járásbíróság épületén elhelyezett 1849-es emléktáblához sétált, ahol Turóczi György pontról pontra felelevenítette március 15-e történelmi eseményeit. Ezt követően a 48-as tábornokok emléktábláját is az emlékezés koszorúival ékesítették.

Fotók: jasznaplo.hu
http://jasznaplo.hu/galeria/unnepsegek-2017/varosvedok-megemlekezese-2017

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?