Megszépült a Cserőhalmi Kálvária

Március 21-én restaurálását, felújítását követően átadták és megszentelték a Nagykátai és a Jászfelsőszentgyörgyi út kereszteződésénél, a körforgalom mellett található Cserőhalmi Kálváriát.

Tavaly tavasszal kezdték meg a kereszt és a szoboralakok felújítását, amit Árva Imréné jászberényi lakos saját költségén hat millió forinttal támogatott. Az adományozó ezzel a gesztussal nemcsak a műemlék felújíttatását tűzte ki célul, hanem férjének, néhai Árva Imrének állított emléket oly módon, hogy a szobor talapzatán emléktáblát helyeztek el a tiszteletére. A restaurálás összköltsége meghaladta a nyolcmillió forintot – az adományon felüli részt az önkormányzat örömmel finanszírozta.

Szabó Tamás polgármester köszöntőjében a város lakóinak valláshoz való ragaszkodását emelte ki, valamint elődeink szorgos, építő munkáját méltatta. Ezen örökség ápolása és megőrzése kiemelt szerepet élvez a város vezetése számára. Az elmúlt három év alatt Jászberényben 20 millió forintot fordítottak több emlékmű és műemlék restaurálására.

A köszöntőt követően Taczman András diakónus Jézus kereszthalálára emlékeztette a megjelenteket, majd közös imádsággal kérte az Úr áldását, végezetül megszentelte a felújított műemléket.

Az 1750-ben felállított műemlék eredeti pompáját az igényesen megmunkált barokk talapzat és a két oldalsó szoboralak őrzi, mivel korábban a kereszt és a korpusz, valamint a harmadik szakrális szoboralak villámcsapás áldozata lett.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal engedélyezte a restaurálási munkálatot, amit Egri Hunor okleveles kőszobrász-restaurátor művész végzett. A barokk stílusú műemlék valódi színezetének feltárását hosszas kutatómunka előzte meg, amit az Örökségvédelem és a Jász Múzeum munkatársai egyeztettek a restaurátorral.

Az ünnepélyes aktuson városlakókon, képviselőkön kívül megjelent a helytörténetírás nagyasszonya, Koncsek Aranka néni is, aki 99. életévében járva is visszaemlékezett gyerekkori alkalmakra, amikor édesapja ide hozta őket vallásos alkalmakkor, szerényen elhallgatva, hogy családilag ők is kötődnek a kálváriát eredetileg állíttató Kállay András huszárkapitányhoz. A kálvária 1952 óta áll a mai helyén, akkor helyezték át ide a Cserőhalom tetejéről.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?