Békamentő családi nap

Itt a tavasz, végre egy kicsit félretehetjük a videójátékot, legót, kirakóst, és mehetünk a gyerekkel a játszótérre? Persze, oda is, de ha ennél többre vágynánk, remek gyerek- és családbarát tavaszköszöntő programok vártak a Farmosi Madárvártán, ahol Békamentő – Gólyaváró családi napot rendeztek múlt szombaton.

De jó kis program ez! Családias, de aki egyedül érkezett, az sem volt magányos. Melyik gyerek ne szeretné elmesélni hétfőn a suliban, hogy nádasban túrázott, ragadozó madarakkal ismerkedett, vagy élő békákat pakolt vödörszám? Na ugye!

Hogy miért kell a békákat megmenteni? Mert másképp elütné őket az autó, átgázolna rajtuk a vonat. A békamentő önkéntesek segítsége nélkül kétéltűek tömegei esnének áldozatul a forgalomnak.

A békamentés Farmos község határában zajlik. Itt terül el a Farmosi Nagy-nádas, amit évről évre kétéltűek tízezrei keresnek fel, hogy ott szaporodjanak. A nádasba a közelben lévő gyepekről vonulnak az állatok, ahol év közben élnek, illetve a telet földbe ásva hibernáltan töltik. Elsősorban barna ásóbékák, de gőték és más békafajok is. Vonulási útjukat autóút, illetve a vasúti vágányok keresztezik. Ilyen helyeken az út egyik oldalára vödörcsapdákat helyeznek, ebbe beleesnek a békák, így nem tudnak felmenni az autók közé. A csapdába esett békákat átszállítják az út túloldalára, illetve az itt található céljukhoz, ami jelen esetben a fent említett Nagy-nádas mocsár.

Már a délelőtti mentésen is több százan vettek részt, de még később is szép számmal érkeztek a színes programok miatt vonzó rendezvényre. Volt itt kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, békasimogató, sok tucatnyi csillogó gyerekszemmel, a látottak alapján senki ne mondja, hogy a békák a nemszeretem állatok közé tartoznak.

De volt a nap folyamán madárgyűrűzés, csónaktúra a mocsárban, gyermek lovagoltatás, íjászat, népszerű volt az állatsimogató a kisbárányokkal. Bemutatták, hogy pár deszka segítségével hogyan tudunk mi magunk összeütni mesterséges fészekodút, amit a kertbe kihelyezve a madarakat segíthetjük. Nem maradhattak el a vezetett túrák sem, lehetőség volt a Kékbegy tanösvény megtekintésére. Itt pallósor ível át a nádason, amelyről nagy élmény testközelből megismerkedni a nádasok élővilágával. Megtudhattuk, miért nem szabad a jelzett utakról letérni, mire kell vigyázni, ha védett virágot látunk.

Jászberényből, a Négyszálláson található Sasközpont több érdekes bemutatót is tartott. Vércsével, ölyvvel, még sassal is megismerkedhettek a gyerekek, sőt meg is érinthették. Állatkertünk néhány egzotikus állatával – tatuval, teknősökkel, kígyóval – ugyancsak lehetett találkozni a gátőrházban kialakított állatsimogatóban.

A néhány éve felállított gólyafészek egyelőre még üresen árválkodott, de reméljük az épp mostanság visszatérő fehér gólyák valamelyike ezt a szép panorámájú mocsárszéli oszlopot választja élőhelyéül, mert itt a táplálékért nem kell messzire repülni.

Ha kisebb kirándulást tervezünk a Nádas-mocsár pallósorain, vagy a madármegfigyelő toronyhoz a szikeseken át, ilyenkor tavasszal csodaszép, nagyon változatos az élővilága, érdemes ellátogatni Farmos határába. Ha bejelentkezünk, még a békamentésben is segédkezhetünk.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?