Regénybe foglalt elengedés

Színésznő, énekesnő akart lenni, végül az írói pályát választotta. Írásaiban egyszerre vannak jelen a személyes, megélt történetek, ugyanakkor utat enged a fantázia világának. A március nyolcadikai író- olvasó találkozó vendégeként Szurovecz Kitti írónővel, a Meglepetés magazin újságírójával Szarvas Lászlóné Csilla könyvtáros beszélgetett.

Családias hangulatban fogadták a vendégeket a könyvtár munkatársai, akkor még mit sem sejtve, hogy hamarosan egy mélyreható beszélgetés veszi kezdetét. Szurovecz Kitti szakmájához hűen jóval idő előtt érkezett férjével a kora esti találkozóra. Kezdés előtt  beszélgetőpartnerével jól kivesézték az olvasók által interneten feltett kérdéseket.

A harmincegy éves írónő pályája során a média széles repertoárjából bőven csemegézett. Érdekelte a színészkedés, a televíziózás, így a békéscsabai tévé gyakornokaként is kipróbálta magát, végül mégis tollat ragadott, és az írott sajtóban talált otthonra. Jelenleg a Meglepetés magazin sztárinterjúinak szerzője, mindeközben édesanya, feleség és az ifjúság körében közkedvelt irodalmi regények megalkotója.

Első regénye, a Smink nélkül, nem aratott osztatlan sikert a könyvpiacon. Az igazi ragyogást, blogján keresztül a Gyémánt fiú hozta el, amit Robert Pattinson amerikai színész, az Alkonyat című filmből ismert főhős élete inspirált. A könyv három kötetes sorozattá nőtte ki magát, Kitti elmondása szerint kimeríthetetlen témát látott benne. Ezt követte a Fény emberek című trilógia, ami a klinikai halál állapotát boncolgatta.

Témáit tekintve szívesen nyúl a mélyebb, lelki vonatkozású történetekhez, de nem fél saját életéből meríteni sem és önéletrajzi ihletésű regényt írni. Erre példa a tavaly novemberben megjelent Hópelyhek a válladon című könyve, amiben egy borderline szindrómás mindennapjait dolgozza fel. Az írónő saját párkapcsolatában tapasztalta meg a személyiségzavar átkát, ami egyszerre volt bódító repülés és mélyzuhanás az életében. A lelki-testi bántalmazások után, pszichológiai kezelések által kikövezett út várt rá. Ez vezette odáig, hogy élményeit több év távlatában mondatokba foglalja, és segítsen azoknak, akik ugyanezt a cipőt tapossák. Emellett pedig izgalmas, szenvedéllyel teli jelenetekkel gazdagította írását olvasóközönsége számára.

A könyv megjelenését kiadóváltás előzte meg, mivel sokszor érezte úgy: íróként nincs támogatva. „Az ötletek olyanok mintha önálló személyiségük lenne, megtalálnak, veled vannak, aztán ha nem foglalkozol velük elhagynak, mint bármely barát” – utalt arra, hogy sokszor nem követhette elképzeléseit. Saját maga és olvasói nagy örömére megtalálta a helyét, így 2018 őszére már egy újabb regény megjelenése esedékes a könyvespolcokon.

Azoknak, akik jól ismerik az írónő munkásságát, nem okozott nagy meglepetést, hogy legszívesebben Joanne Kathleen Rowling-tól, a Harry Potter írójától olvas. De Tóth Krisztina írónő könyveit is előszeretettel veszi kézbe, aki nem mellesleg a következő író- olvasó találkozó vendég előadója.

Nem mehettünk el úgy, hogy néhány kulisszatitokra ne derült volna fény az újságírás oldaláról megközelítve. Kitti barátságos hangvétellel beszélt a közös munkáról Détár Enikő színésznővel, Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel. Kihívásként említve szintén előjöttek a jól ismert celeb nevek, azonban velük is megtalálta a közös hangot.

A bő egy órás beszélgetést a várva-várt sorsolás követte, ugyanis a jelenlevők között gazdára talált Szurovecz Kitti dedikált könyve. Aki mellé még sem állt oda Fortuna, az sem távozott csalódottan, mivel az írónő örömmel írta alá a megvásárolt könyveket.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?