Új közösségi tér Portelken

Nem szerepelnek gyakran a médiumokban Portelekkel kapcsolatos híradások. Az elmúlt hétvége eseménye – új közösségi tér átadása – a Jászberényhez kapcsolódó kis településrészre, és az ott lakókra irányítja a figyelmet.

Kellemes, kora tavaszi napsütéses időben autóztunk ki Portelekre március 4-én, szombaton. Az ottani, régen általános iskolaként működő épületben kialakított közösségi ház ünnepélyes átadására érkeztünk. A szépen rendbe hozott, valamikori osztályterem zsúfolásig telt a megnyitóra érkező helyi lakosokkal, a választókerület, a megye, valamint a város képviseletében megjelent vendégekkel. Kisnémetné Király Éva, az esemény műsorvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a megújult közösségi ház első fellépőit konferálta fel. A műsor szereplői – akik a helyi kisközösség, ráadásul a jövő nemzedék képviselői – a portelki Hétszínvirág Óvoda csoportjának gyermekei voltak. Vidám táncukat, dalaikat öröm volt nézni, hallgatni.

Ezt követően Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője köszöntő szavaiban Portelekkel kapcsolatos gyermekkori emlékeit is felvillantotta, majd elmondta: „ez a projekt is üzenet a kormány részéről, hogy minden ember és település számít – függetlenül attól, hogy integrálódik-e egy nagyobb városhoz –, mind egyformán fontos.” Köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak a pályázathoz nyújtott támogatásért, hogy az itt élőknek is legyen egy hely, ahol összejöhetnek, társaloghatnak. Zárszóként sok jó programot kívánt az épületben.

A köszöntők sorában Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere következett, aki elmondta, hogy Jászberény e településrészére úgy tekint, mint természetközeli hangulatában és élhetőségében élenjáró részegységére. Függetlenül attól, hogy az élet, és az elmúlt évtizedek számos változást hoztak, ha vissza tudnak állítani a régi lehetőségekből, állapotokból valamit – végigsorjázva, mi az, amit racionálisan és ésszerűen vissza lehet telepíteni, meg lehet valósítani –, törekedni fognak arra, hogy azt megtegyék. Akár a közösségi terek, ahol a lakosok találkozhatnak, kulturálódhatnak, vagy éppen az oktatás színterei (óvoda, könyvtár) tekintetében. A közösségi ház kialakítása egy folyamat része, nem az utolsó program a település vonatkozásában. A terület, és maga a település fejlesztése hangsúlyosan szerepel, és benne van az önkormányzat gondolkodásában. Végezetül a helyiség belakásához, annak mindennapjaihoz szép élményeket kívánt.

A folytatásban műsor következett, a több mint négy és fél évtizedes múltra visszatekintő, portelki gyökerekkel rendelkező jászberényi Kossuth Népdalkör dalolt. A Jászság népdalkincseiből összeállított csokorban hagyományainkból átélhettünk, megélhettünk egy keveset.

A műsort követően Balog Donát, a körzet önkormányzati képviselője köszöntőjében  felidézte, milyen út vezetett a közösségi ház kialakításához. Tanyafejlesztési program pályázat keretében jött létre a beruházás, ami nem európai uniós támogatás volt, hanem egy hazai, minisztérium által kiírt projekt része. Három fő eleme van: első maga az ingatlan felújítása, valamint a szabadidő kulturált eltöltését segítő eszközök (például billiárd- és pingpongasztal, csocsó) beszerzését foglalta magában. A második egy oktatási tevékenység lehetősége, ami már a nyitást követő hét folyamán realizálódik. A harmadik részben egészségügyi szűrőprogramok szerepelnek, melyek pár héten belül elkezdődnek. Mint a körzet képviselője elmondta: „A város elindult egy úton, pár ével ezelőtt. Egy úton, ami megmutatja, hogy a nagybetűs városon kívül élő emberek igenis fontosak, számítanak a városnak és vezetőségének is. Ennek az útnak fontos állomása ez a közösségi ház, de nem állunk meg. Jelenleg is több pályázat van beadva, ami érinti ezt a kis településrészt és – bízva ezek pozitív elbírálásában –, az itt lakók érdekeit fogja szolgálni.”

Ezután Nagyné Varga Ilona, az Esély Szociális Közalapítvány igazgatója elmondta, hogy milyen programon belül tudott megújulni a régi iskolaépület, és hogyan válik valódi közösségi házzá, és még mi mindent rejthet magában. Beszélt a felnőttképzési keretben, 3-4 napon át, 10-15 fő részvételével megvalósítandó három képzésről is. Ezek közül az egyik a háztáji gazdálkodáshoz kapcsolódik, tematikája a vidéken élő, és önellátásra is törekvő lakosságot segíti. A másik a helyi termékek fejlesztéséről fog szólni, a szociális szövetkezeti keretekről, arról, hogy mit jelent ez a jogi forma, és milyen lehetőségeket kínál. Harmadrészben pedig – a környezeti fenntarthatóságra is figyelemmel –, környezetvédelemmel összefüggő képzési programok valósulnak meg. Az interaktív képzés résztvevőinek hozzáértése is beépül a programba, lesz sok kisfilm, beszélgetés és tapasztalatcsere felkészült előadókkal. Közöttük agrármérnök, jogász, szociológus is lesz, akik már nem első alkalommal fogják ezt megvalósítani. Bíznak az eredményességben, hogy a résztvevők megelégedésére szolgál a képzés, valamint hogy a gazdálkodáshoz, az önellátáshoz és minden olyan tevékenységhez, ami az életminőséget javítja, hozzá tudnak járulni.

Aztán elérkezett a hivatalos átadási ceremónia ideje. A folyosó másik végén található helyiség bejáratára tűzött nemzeti színű szalagot Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke vágta át, Szabó Tamás polgármester és Balog Donát, a körzet önkormányzati képviselőjének közreműködésével.

Belépve a terembe mindenki láthatta, hogyan újult meg a helyiség, milyen is lett a közösségi tér. Balog Donát stílszerűen egy billiárd-parti kezdő lökésével adta át a játékteret a helyi fiatalságnak. A hivatalos program pezsgős koccintással és falatozással zárult. A megújult helyszínen pedig filmvetítés vette rövidesen kezdetét, ahol A lovasíjász című magyar filmet láthatták az érdeklődők.

Mi pedig a város felé vettük az irányt és az autóban arról beszélgettünk, nagyon fontos, hogy ilyen helyek legyenek. Kívánjuk az ottaniaknak, hogy lakják be új közösségi terüket és érezzék ott jól magukat!

Az eseményről még több fotó: www.jasznaplo.hu

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?