Barangolás az internet világában

A Városi Könyvtár szervezésében február 8-án ismét elindult a „Nagyi-net” program. A szervezők négy héten keresztül várták a szép korú lakosokat, hogy segítsenek eligazodni az internet útvesztőiben.

A jászberényi könyvtárban évről-évre teret nyer az idősebb korosztály informatikai oktatása, melyben idén – Lados Zoltán, az EKE végzős hallgatójának ötlete nyomán – a Szent István Sportiskola tanulói is részt vettek. A kilencedikesek nagyon élvezik a „kistanári” teendőket, mely az érettségihez kötelező 50 óra közösségi munkába is beleszámít.

Szarvas Lászlóné Csilla könyvtáros, a tanfolyam moderátora elmondta, hogy az órákon alapvető informatikai ismeretekkel gazdagodnak a hallgatók. Elsajátítják a gépelés, levélírás technikáját, a képmentést, valamint az internetes keresők világába is elkalandoznak. „Jó hangulattal telnek az órák, a közösségépítő foglalkozáson nagyszerű barátságok születnek, mindeközben pedig olyat tanulnak, ami megkönnyíti a mindennapi teendőket. Az idősebbek nagyon ügyesek, a diákok pedig rugalmasan és kellő türelemmel segítenek az elakadásban.” – részletezte.

Bús Béláné szerint, fontos felvenni a ritmust a modernkor vívmányaival, hiszen ez segít az unokákkal való kapcsolattartásban is. „Külön öröm, hogy a fiatal tanulók nagyon készségesek, egyáltalán nem érzékelhető a generációk közötti különbség” – mondta mosolyogva.

A tanfolyam befogadóképességét a számítógépek száma határozza meg. A bővítés érdekében pályázati úton igényelne további eszközöket az intézmény, illetve folyamatosan várják a laptoppal érkezőket. Az idei kurzus hét jelentkezővel startolt, mely március 8-án véget ér, azonban igény szerint folytatódik a kezdeményezés. A segítődiákok és a számítógéppel ismerkedni vágyók jelentkezését egyaránt örömmel veszik a könyvtárosok.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?