Hárman kettesben

A házasságról, mint Isten csodálatos ajándékáról Szőke Etelka és Szőke Attila párterápiával foglalkozó lelkész házaspár beszélt.

A Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz csatlakozva immár harmadik alkalommal invitáltak keresztyén házaspárt városunkba, hogy a család alapjaként szolgáló házasság fontosságáról beszéljenek. Nálunk ugyan egy héttel az országos program után került sor a rendezvényre, de így is csaknem megtelt a Déryné Rendezvényház nagyterme érdeklődőkkel.

A szervező Jászberényi Református Egyházközség nevében Mező István református lelkész köszöntötte a szép számmal egybegyűlt hallgatóságot vasárnap délután. Kiemelte, hogy a házasság legfőbb forrása Isten, ezért először vele kell elköteleződnünk. Gondolatmenetét Zsova János káplán folytatta, aki szerint a szentségi házasságok csökkenésének egyik oka a félelem a másikkal való elköteleződéstől. Az ő bátorításukért imádkoztak közösen a jelen lévők, hogy még több házasság köttessen.

Mert „Nem jó az embernek egyedül!”, idézte a Biblia szavait Szőke Attila református lelkész, aki feleségével, Szőke Etelkával tartott előadást Hárman kettesben, a házasság kiteljesedése Istennel címmel. A lelkész házaspár a Kézfogás Református Lelkigondozói Szolgálat munkatársaiként számos példával szemléltette, hogy a házasságtól, s leginkább a jövőbeni problémáktól nem kell félni, hiszen azok előbbre viszik a kapcsolatot. De hogyan? Isten segítségével! Hiszen a keresztyén házasság alapköve a férfi és a nő Istenbe vetett hite és szilárdsága. A lelkész házaspár vallja, hogy a kezdeti rózsaszín köd felszállta után érkező problémákat Istennel hármasban tudják megoldani.

A házasság kezdeti fázisában még jónak, tökéletesnek látjuk a társunkat és felnézünk rá. Majd ahogy oszlik a rózsaszín köd, felfedezzük a negatív tulajdonságait, hibáit is. Ebből adódhatnak problémák, krízisek, aminek a megoldása még erősebbé és teljesebbé teszi a kapcsolatot. „Ha egy házasság válságba kerül, Isten arra hívja a társakat, hogy egymás hibáit elfogadják és úgy szeressék, ahogy van… Hisszük, hogy a házasságban Isten kincseket rejt el”, ami már csak a párokon múlik, hogy fel tudják-e azokat fedezni egymásban és önmagukban.

A Házasság Hetének mintegy megkoronázásaként Sebesi Bálint és Polónyi Gizella házaspárt köszöntötték, akik február 11-én ünnepelték 50. házassági évfordulójukat. Mező István tiszteletes Isten áldását kérte életükre és gyermekeik, unokáik életére. Isten adja, hogy minél többen ünnepelhessék aranylakodalmukat!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?