Az otthon ízeinek öröksége

A Fábián-Rigó Attila és Fábián-Rigó Zsuzsanna házaspár hobbijából, majd később szenvedélyéből született a Jászkonyha című gazdagon illusztrált kötet, mely jóval több, mint egyszerű szakácskönyv.

Adósai vagyunk szülőföldünknek – a fülszöveg ezzel az idézettel kezdi meg a Jászkonyha című kötet ismertetését, mely az 1991-ben újjáalakult Jászok Egyesületének jelmondata. A szerzők is vallják azt a meggyőződést, miszerint nemcsak nyelvében, hanem gasztronómiájában, a megőrzött és továbbadott receptekben is tovább él a nemzet és a közösség. De vajon honnan az inspiráció?
Ennek a könyvnek hosszú története van – meséli Fábián-Rigó Attila. 2010-ben, Hortiné dr. Bathó Edittől, a Jász Múzeum igazgatójától kaptuk az első, Temina Tuajeva filmrendező által forgatott filmeket a jász-oszét rokonságról. Köszönhetően a közösségi média fejlődésének, a kialakuló új ismeretségek hamarosan valóságos barátságokká formálódtak. Az első személyes találkozásra Isztambulban, egy hagyományos oszét vacsora keretében került sor, ahonnan már követték egymást a történések: a jó hangulatú beszélgetésektől, a Jászságba látogató oszét művészek kalauzolásán és a jászsági középiskolás diákok rajzainak Vlagyikavkazi kiállításán át, a közös jász-oszét genetikai vizsgálatok szervezéséig. A 2014-es Észak-Oszétia-Alániában tett látogatáskor szerzett élmények, valamint a szerzők gyermekkorát meghatározó, nagyszülőkkel eltöltött idő volt az, ami inspirálta a könyv elkészítését.

Mindenképp a Jászság ízeiről akartak írni?
A Pillangó Kiadó specialitása volt a Megőrzött Ízek albumsorozat – Kútvölgyi Mihály fotóival a hagyományos magyar konyháról és állatfajtákról, tájegységekről. Miután körbelőtték a Jászságot (Kunság,Tápió vidék, Palóc és Matyóföld) négy éve egy baráti beszélgetés közben felmerült egy jászsági kötet ötlete, amelynek a szövegírására fel is kértek.

Mesélne kicsit a könyv megszületésének folyamatáról?
Tekintettel a Jász Múzeum akkor megjelent szakácskönyvére halasztásra került a kiadás. Az anyag már együtt volt, sok segítséget kaptunk tájfajták ügyében a NÖDIK-től, recepteket Észak és Dél Oszétiából, Törökországból. A jászok történetének kevésbé ismert időszakairól, történelmi anyagot Barcelónából, Agustí Alemany professzortól. Nyelvészeti kérdésekben konzultáltunk oszét nyelvészekkel és magyar iranistákkal is.

Kinek milyen feladata volt a könyvvel kapcsolatos munkálatokban?
Kútvölgy Mihály betegsége miatt az ételfőzést és a fotózást is nekünk kellett megoldani. Nagyapám, Fábián-Rigó József több mint 300 lagziban és majálisokon főzte a birkapörköltet és vőfély feladatokat is ellátott. Nagymamám 89 éves koráig főzött a családra. Másik nagymamám a Lehel Étterem szakácsnője volt, feleségem tőlük tanulta a jászsági ízeket, miközben természetesen az erdélyieket sem felejtette el. Az Erdélyből hozott biztos alapokon születtek újjá a hagyományosan alföldi-jászsági ételek, levesek és pörköltek, krémesek és rostélyos kalácsok. A gasztro fotókat Bernadett, a legidősebb lányom készítette, de a tálalásból és kóstolásból Zsuzsi és Eszter is kivette a részét.

Hogyan ajánlaná az olvasóknak a fentieken túl?
Az albumunk az ízletes fogásokon túl biztos pontot próbál nyújtani a jász identitás és a hagyományok megéléséhez is. Mindemellett színes képet nyújt azoknak az olvasóknak is, akik nem részesei a régió különleges történelmének, de szeretnének többet megtudni annak kultúrájáról, művészetéről és gasztronómiájáról.

A könyv ismertetőjéből még azt is megtudhatjuk, hogy az étel fotók hátteréül szolgáló porcelánokat – amelyeken jászsági szűcsminták motívumkincse látható –, Kalocsán, a Porcelánfestő Manufaktúrában készítették a Korona Üzletház részére. A jászsági szerzők könyve a Korona Üzletházban és a jászberényi Líra könyvesboltban is megvásárolható.

Szerző: Kazsimér Nóra

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?