Járási konferencia az identitás jegyében

Jászkun identitástudat erősítése és partnerségi kapcsolatok kialakítása érdekében találkoztak a város kulturális életének meghatározó tagjai, polgármesterek, Piroska Miklós a megyei közgyűlés alelnöke illetve projektmenedzserek szerdán 13 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A Magyar Állam és az Európai Unió 1,2 milliárdforint támogatást nyújt az Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II. program, melynek eleme a találkozó. A megjelenteket Varga Ádám üdvözölte, aki Piroska Miklósnak adta át a szót. Az alelnök elmondta, hogy a mostani konferenciát megelőzte egy megyei szintű találkozó, ahol a helyi identitásról cseréltek eszmét a résztvevők. A megyei önkormányzat TOP-os pályázaton belül közeljövőben pályázatot hirdet 1 milliárd forintos keretösszeggel, melynek 70%át a járások hasznosítják megyei térségi kohéziós célokra.

A város nevében Szabó Tamás köszöntötte a szervezőket és az érdeklődőket. A polgármester kiemelte, hogy mindenszintű identitástudat megjelenítése, ami erre a néhány négyzetkilométeres régióra vonatkozik helyénvaló és előremutató kezdeményezés.

Poják Teréz, a projekt szakmai vezetője ismertette a programstratégiát. Az előadó elmondta, a belügyminisztérium munkatársaként az egyeztetések során megtapasztalta mennyire nagy szerepet játszik a lakosságmegtartó erő növelésében a jászkun identitás szerepe. A megyei központi nyitórendezvényt követte az első járási szintű találkozó, melynek részesei a nap vendégei. Majd még két alakalommal konzultálnak járási szinten a témában, később ismét lesz egy megyei szintű megbeszélés, a programsorozatot majd workshop zárja.  A projektben mindösszesen 108 programot kívánnak megvalósítani – ismertette a menedzser.

A kutatás módszertanáról Varga Ádám kutatási koordinátor beszélt. A tájékoztatót követően a résztvevők irányított kérdések alapján terített asztal mellett folytattáka konferenciát.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?