Rongyrázás népi módra

Szombaton délután a gyerekek báljával kezdődött, majd este az ifik és a felnőttek folytatták a farsangi mulatságot a táncosok Víz utcai székházában, ahol a Dűvő zenekar húzta a talpalávalót késő éjszakáig.

A néptáncosok farsangi bálja leginkább a kreatív maskarákról és a mindig nagyszerű hangulatról híres. Itt nincs rongyrázás, – hacsak nem a jelmezekre gondolunk –, a harapnivaló „batyuból”kerül elő, és úgy teríti be az asztalokat, mint a jókedv a házat. Amilyen sokféle volt az otthonról hozott sütik és rágcsálnivalók tömkelege, olyannyira színesnek bizonyult a jelmezek sokfélesége is.

A kicsik inkább a klasszikus királylány, varázsló, cica, kutya maskarákat preferálták, ám a nagyobbak igazán nem fogták vissza a fantáziájukat. Volt itt mexikói drogcsempész banda, életre kelt tucatnyi emoji, találkoztunk Colombóval és Gundel Takács Gáborral, beütött a ménkű is, igaz nem a fának öltözött menyecskébe, őt inkább egy elszánt favágó üldözte fejszéjével.

A szigorú zsűrinek valóban nehéz dolga volt, végül a nyereményt felajánló Szántai Attilának ki kellett bővíteni a vacsorameghívásra jogosultak számát. A jelmezverseny izgalmait aztán hajnalig tartó táncmulatsággal vezették le a farsangolók.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?