Döntőben a terplános diák

Egy jászberényi diáklány prezentációjában a mohácsi csata a Szulejmán filmsorozattal került összefüggésbe, egy nem mellesleg előkelő helyezést hozó versenyben.

Ahány nép, annyi történelem. Nemcsak azért, mert minden nemzetnek megvan a maga históriája, hanem mert „közös dolgainkat” is mindenki a maga szempontjából vizsgálja és értékeli. Elgondolkodtató például, milyen lehet a mohácsi csata a törökök oldaláról akár egy ottani tankönyvben, akár a nagy sikerű, nálunk is látható sorozatban.

Kovács Klaudia, a Terplán Zénó Ferences Középiskola végzős diákja az érettségi vizsgára való készülés, az egyetemi nyílt napok látogatása és a szalagavató mellett benevezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara által szervezett Bölcs-Ész versenyre történelemből. A csaknem kétszáz pályázóból két forduló alatt igen elmés, széleskörű műveltséget igénylő feladatokkal választották ki azt a tízet, akik az országos döntőben mutathatták meg, igazán elhivatottak a történelem iránt. Előre megadott témákból választva kellett referátumot készíteniük, s mindezt február 3-án az egyetem főépületében rendezett döntőn a többi versenyző és a szakmai zsűri előtt bemutatni. A témák között szerepelt az 1956-os forradalom és szabadságharc, Szigetvár török ostroma, Ferenc József halálának századik évfordulója és a szintén évfordulós mohácsi csata. Klaudia ez utóbbit választotta, azon belül is a történelem tankönyvekben leírtakat vonta párhuzamba a Szulejmán című filmsorozatban látható csata ábrázolásával.

Előadásában érdekes összefüggésekre és különbségekre mutatott rá a török és a magyar történelmi ismeretek között. A tizenöt perces kiselőadást Klaudia ötletesen egy általa megvágott filmrészlettel is színesítette. Egyetlen jászberényi döntősként képviselve városunkat, a rangos mezőnyben hetedik helyezést ért el. Felkészítő tanára Csillik Zoltán volt.

Szerző:
Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?