A világ trendje

A havi rendszerességgel történő üzembejárás sorozatban február 8-án a Trend Kft. telephelyére látogatott el Szabó Tamás polgármester és az őt kísérő képviselőkkel, valamint a helyi sajtó munkatársaival.

A vendégeket Sinka Tibor, a cég egyik tulajdonosa, valamint Berente Norbert, a gyártásért felelős vezető fogadta. A társaság alapításának körülményei, fő tevékenysége már ismert volt a képviselők számára, hiszen három évvel ezelőtt már részt vettek egy jellegében hasonló bemutatkozáson, így volt alapjuk az összehasonlításra. Akkor a gazdasági válság nehézségeivel küzdött a cég, most a küzdelmes éveken túljutva már folyamatosan felfelé ívelő növekedésről számoltak be.

Sinka Tibor elmondta, hogy bár a gazdasági válság őket is érintette, azért jelentősen nem rázta meg a vállalkozást. A 2015-ös évben sikerült ismét növekvő pályára állítani a termelést. Tavaly már húsz százalékos árbevétel növekedést könyvelhettek el. Mindehhez hozzátette, hogy a létszám szinte változatlan – körülbelül 350 ember dolgozik náluk –, tehát a több profitot hatékonyabb munkával sikerült elérni. A napi megbeszéléseken rendszeresen felmerül a hatékonyságnövelés kérdése. A megoldást a munkaerő morális és anyagi megbecsülése jelenti. Az állam részéről kötelezően előírt bérminimum megteremtése a társaságot nem érintette, mivel minden dolgozó bére meghaladta a minimálbért. Most, január elsejével tíz százalékos béremelést kaptak az itt dolgozók, illetve a béren kívüli juttatások is jelentősek.

A béremelés valamelyest versenyelőnyhöz is juttatja a céget, hiszen a Trend képes jó fizetésekkel vonzóvá tenni a munkahelyet. Sinka Tibor hozzátette, teljesen egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy a béreket az európai színvonalhoz közelítse, hiszen a gazdaság motorjának olajozott működéséhez elengedhetetlen a fizetőképes vásárlóerő megléte.

A kormány elmúlt évben tett, magyar cégeket támogató intézkedései szintén a vállalat javára váltak. A minisztérium megnyitotta az utat a pályázatok előtt. Ennek köszönhetően mintegy hétszáz millió forintos beruházást sikerült végrehajtani a Trend Kft-ben, melyből a magyar Kormány 300 millió forint támogatást nyújt. A pályázati sikerhez, a beruházás megvalósításához alapvető feltétel volt a profitnövekedés, a banki hitel és a banki garancia. A pályázati összeget tisztán gépi beruházásokra, új technológiák bevezetésére, automatizálásra fordítják. Szeretnének létszámot is bővíteni, ám a többi jászsági vállalathoz hasonlóan munkaerőhiánnyal küzdenek. Körülbelül harminc embert fejvadász cégektől bérelnek a környező településekről, mintegy ötven kilométeres körzetből. Ezek a dolgozók jellemzően nyáron a hagymaföldeken vállalnak munkát, így nem lehet rájuk folyamatosan számítani.

A Trend Kft. legnagyobb megrendelői az Electrolux és a Samsung, de jelentős a General Electric és a Stanley. Szerényen, ám stabilan növekednek az autóipari megrendelések; a Honda, a Suzuki, melynek például a Vitarahoz gyártanak lámpaburkolatot. Óriásit zsugorodott a világ, a Japánból interneten érkező 3D modellhez közvetlen találkozás nélkül is elindul a szerszámgyártás – mondta Sinka Tibor.

A jászberényi cégekkel jó kapcsolatot ápolnak, minden téren működik a kommunikáció, kompromisszumra jutnak – hangsúlyozta a cégvezető. A találkozó alkalmat adott a kérések előterjesztésére is az önkormányzat felé. Visszatérő problémájuk a gyárhoz vezető út keskenysége, a Temető utca, ahol a forgalmuk 95 százalékban zajlik. Itt szeretnének útszélesítést és kerékpárutat kérni. Előnyös lenne számukra, ha sikerülne az elkerülőhöz becsatlakozó utat is megépíteni.

Szabó Tamás elmondta, hogy az utóbbi ügyben már a Közúthoz fordultak, de az a kérést elutasította. Ennek ellenére újra elő fogják venni a felvetést. A kerékpárutakat idén fejlesztik, megvizsgálják a gyárhoz vezető lehetőségeket, csakúgy, mint az útszélesítés kérdését.

Nagy András képviselő felhívta a figyelmet a szakképzési és az otthonteremtési támogatások lehetőségére. Balogh Béla az iparűzési adó felcímkézésének új lehetőségét ajánlotta a cégvezetők figyelmébe. A polgármester a tanulmányi szerződések hasznosságát emelte ki.

A csapat a beszámolót követően rövid látogatást tett az üzemben, ahol többek között megtekintettünk egy teszt üzemű, teljesen automata fröccsöntő gépmonstrumot is munka közben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?