A doni hősökre emlékező túra

A doni katasztrófa a magyar történelem egyik legszomorúbb eseménye volt és az is marad. Jelkép is egyben, az értelmetlen szenvedésé, a pusztulásé, ugyanakkor az önfeláldozásé és a bátorságé is.

A 298. sz. jászberényi Lehel vezér cserkészcsapat tagjai már nyolcadik éve emlékező menettel vállalnak szolidaritást az egykori hősökkel. Január 28-án tizennégyen vágtak neki Jászberényből a zimankós határnak és fagyos, behavazott földutakon érkeztek meg Portelekre. Itt csatlakoztak a korabeli felszerelésben érkező hagyományőrzőkhöz. A Magyar Tartalékos Szövetség megyei szervezete által rendezett XVII. Doni Hősök Emléktúra egyébként Jászboldogházáról indult. A résztvevők a túrát megelőzően a községben, katonai tiszteletadással megemlékezésen és koszorúzáson vettek részt a II. világháborús emlékműnél, valamint az ismeretlen katona sírjánál.

Az emlékező túra célja az, hogy minimális betekintést nyújtson a résztvevőknek abba, mit is élhettek át 1943-ban a 2. magyar hadsereg életükért küzdő katonái a szovjet áttörés viszontagságai alatt; egyben élő emléket állítani azoknak a vitéz honvédeknek, akik hazájuktól távol, kötelességük teljesítése közben haltak hősi halált.

Az emlékező túra résztvevői együtt folytatták útjukat vissza Jászboldogházára. Ott megtekintettek egy II. világháborús tárgyakból, relikviákból álló magángyűjteményt, és történelmi előadást hallgattak meg a korabeli eseményekről. A község önkormányzata közös vacsorán látta vendégül a túrázókat és szállást is biztosított részükre. Másnap a jászberényi cserkészek még Újszászig gyalogoltak a behavazott mezőkön, ami teljesítménynek sem volt akármi ekkora hóban és hidegben.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?