A kultúra izzó parazsa

A nyelv, a hagyomány, a művészetek, a tudományok kiemelkedő értékeit magába foglaló magyar kultúrát ünnepeltük január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. E jeles alkalomból köszöntötte vasárnap délután négy órakor a Lehel Film-Színház galériáján helyet foglaló vendégeket Góg Zoltán, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa.

Mint ismeretes, 194 évvel ezelőtt ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Az identitástudatunk ékköveként ragyogó költemény méltó dísze a magyarság kultúrájának, így nem véletlen, hogy a magyar kultúra ünnepének a Himnusz születésnapját választották 26 évvel ezelőtt a kultúra őrzőiként hivatott bölcsek. Városunk is évről évre tiszteleg a tehetségünket bemutató értékeink előtt. Idén a Csongrádi Művésztelep tárlata, illetve a költészet, a zene és a borkóstolás művészetének elegyéből született élmény együttes kényeztette a művelődésre éhes érzékeket a kultúra ünnepén.

A kulturális mixtúra első lépését Csák László, csongrádi „hangász” közreműködésével tette meg a közönség, aki különleges hangszereinek segítségével vezetett a művészetek spirituális ösvényein. Az ősi dallamokat idéző hangjátékot követően a város nevében Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

A szónok hangsúlyozta, hogy Kölcseyre figyelni ma is érdemes, mert bár halk szavú gondolkodó, művészlélek volt, de nem zárkózott el a közfeladatoktól sem. Együttmunkálásra szólított fel a költő és ennek az együttmunkálásnak a jegyében próbálja Jászberény és a Jászság is kulturális értékeit, hagyományait megismerni és megismertetni. Saját értékeink bemutatása mellett pedig mindig külön öröm egy-egy távolabbi tájegység művészetével megismerkedni. E momentum alapján köszöntötte Hajnal-Nagy Gábor a vendégként hívott Csongrádi Művésztelep alkotói tárlatát: „Hisszük, hogy a képzőművészet eszközeivel jobban megismerjük egymást és talán saját magunkat is!”

A vendégek körében köszönthettük Dudás Sándort, a művésztelep vezetőjét, Pipei Borbálát, a telep művészeti munkatársát, valamint Cseri Gábort, Csongrád város alpolgármesterét, aki települése nevében üdvözölte az érdeklődőket. A Tisza-parti város elöljárója egyetemi évei alatt átélt, Jászberényhez köthető kedves emlékeket idézett a hallgatóságnak. Huncutkodó nosztalgiával említette a hangulatos neszűri estéket, ahol számos berényivel kötött életre szóló barátságot. Beszédének vezérfonalát egy mesére építette, melyben a kovácslegény vándorútra viszi a munka parazsát, hogy annak izzásából keltsen életre új alkotásokat, tüzét megosztva, a közösséggel együttműködve ébresszen új erőt. A Csongrádi Művésztelep is hasonlóképp parázslik immár negyven éve, hogy az ott alkotó művészek szertevigyék a kultúra lángját a világban.

A kiállítást Pipei Borbála rendhagyó módon Mr. Bean egy filmjelenetben elhangzó szavaival ajánlotta a vendégek figyelmébe: „Az a dolgom, hogy üljek és nézzem a képeket.” A művésznő arra buzdította az érdeklődőket, hogy hasonlóképp cselekedjenek, nézzék meg a széles témaválasztású és technikailag sokoldalú tárlatot. Merüljenek el az alkotások szépségében, melynek készítői szerte a világból érkeztek a Tisza-partra, hogy világlátásukat, érzelmeiket a képzőművészet eszközeivel megörökítsék. Belső világok, emberek, állatok, fények, tájak, érzések, élmények izgalmas egyvelege ez a válogatás. Pipei Borbála a művésztelep egyik mecénásának megállapításával zárta ajánlóját, miszerint „Csongrád a legjobb hely a világon”. Nos, az alkotások tanúsága szerint valóban nem lehet rossz.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?