Mágia a színpadon

Péntek 13 volt, szerencsében és szerencsétlenségben is lehetett része a Pure Blues koncertsorozat idei első fellépőinek és a közönségének egyaránt.

A vendégzenészként beharangozott Ferenczi Gyuri nem tudott jönni, szerepét a mozi galériájának színpadát már igen jól ismerő, herflis Szabó Tamás vette át. A zenekarok beszerelésekor derült ki, hogy egy igen fontos tartozék – a lábcinállvány – otthon maradt. A rendezők segítséget kértek a berényi zenészektől, és Nyíri Zsoci „Kampó” szívesen kölcsönözte felszerelését zenésztársának.

A Louisiana Double kezdte az estét, zenéjük észak-amerikai hagyományokból merített, a blues, bluegrass és gospel dallamain haladt. A fiúk – Pintér Zsolt és Apáti Ádám – teljesen új minimál hangszer köntösbe öltöztetve tárták elénk az amerikai délvidék népi muzsikáján nevelkedett nagy elődök dalait. A Magányos apák éneke című csudajó dalsorozatukból néhány magyarul is megszólalt Lackfi János költő igényes szövegeivel. Szólt a boogie, szárnyalt a blues, és mindezek veleje, zongorából, gitárból, torokból, szívből…

Következett a Voodoo Papa. Autentikus, húzós bluesgroove-val indítottak és bár a színpadon csak ketten zenéltek – a kétségkívül különleges hangszerelésnek köszönhetően –, egy komplett nagyzenekar energiájával, dinamizmusával szóltak. Blues és folk alapokra építkezve hangzottak el a tradicionális amerikai népdalok, a ’60-as, ’70-es évek rythm’n’ blues slágerei, illetve saját, magyar nyelvű szerzeményeik. A gitáros-énekes frontember, Fejér Simon többféle gitáron játszott, közülük a sakktáblából készült már a zenekar védjegyévé vált. Igazi varacskos hangzás! Társa, Szert Zsigmond jóvoltából egyszerre szólalt meg a dob, a csörgővel felszerelt lábcin, a herfli és a beatbox. Becsukott szemmel, teljes átéléssel zsonglőrködtek a hangokkal. Súlyos groove-ok, delta és bluesrock hangzásvilágú saját dalok, a zenekar egyedi interpretációjában magyar népzenei motívumokkal gazdagítva hangzottak el. Ezek a népzenébe forduló szerzemények kifejezetten szövegközpontúak, amelyekben a történetek Fejes Simon karcos hangján elevenedtek meg.

A srácok megfogták a blues lényegét, valóban kétszemélyes mágiát műveltek a színpadon. A dalok olyan energiával, lendülettel szólaltak meg, hogy szerencsésnek érezhette magát, aki hallhatta.

Fotó: jasznaplo.hu / Bíró János

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?