Turisztikai fejlesztések a Jászságban

A Jászság aktív turisztikai fejlesztésének lehetőségeiről, az ehhez kapcsolódó programok kidolgozásáról, kiemelten a kerékpáros turizmus elősegítésének elképzeléseiről tartottak informális megbeszélést a Városházán csütörtök délelőtt.

A fórumot követően Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért felelős kormánybiztos társaságában Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester és Eszes Béla, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

– Sokféle elképzelésünk van Jászberényben és a Jászságban, amelyek reményeink szerint a jövőben valóra is fognak válni – kezdte Hajnal-Nagy Gábor. Kész tervekkel rendelkezünk és szeretnénk ezeket minél előbb megvalósítani, a jászsági települések összefogásában gondolkozva. A továbbiakban kifejtette, hogy a Jászság nem kiemelt turisztikai célpont jelenleg, de megtesznek mindent annak érdekében, hogy ez változzon a jövőben. Szeretnének felkerülni az ország turisztikai térképére, mert kitörési pontokat látnak ezen a területen. Vannak helyi érdekességek, sajátosságok, melyek érdeklődésre tarthatnak számot és érdemes volna azokat megismertetni. Elsősorban a gyermekes családokra és az aktív turisztikai lehetőségekre fókuszálnak, és abban keresnek lehetőségeket a városnak és a Jászságnak egyaránt.

Az országos kormányzati elképzelésekről és feladatokról beszélt Révész Máriusz kormánybiztos. Kiemelte, hogy fel kell kutatni, milyen intézkedések, fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy az aktívan szabadidőt eltöltő fiatalok, családok száma növekedjen.

Ehhez hozzá kell rendelni a megfelelő feltételeket: szükségesek kerékpárutak, szállások, turisztikai attrakciók, programok és még nagyon sok egyéb. Fontos, hogy ezek a lehetőségek minden régióban létrejöjjenek. A Jászságban alaposan végiggondolt elképzelésekkel rendelkeznek és összefogásban tervezik ezeket megvalósítani, ami dicséretes és figyelemreméltó. Ennek jó példája a 32-es számú főút mellett épült kerékpárút. Ennek továbbépítésénél az érintett települések vezetői szeretnék, hogy egy turisztikai szempontból sokkal érdekesebb területen, a Zagyva folyó gátján vezessen inkább. „Pontosan ezek a helyben megfogalmazott elképzelések azok, amelyekre támaszkodhatunk, és amelyeket támogathatunk” – mondta a kormánybiztos. Szintén feladat egy turistaház-fejlesztési koncepció kidolgozása, vagyis meg kell határozni az országban, hol vannak azok a pontok, ahol mindenképpen szálláshelyfejlesztésre volna szükség. Ezzel kapcsolatban is nagyon konkrét elképzeléseket fogalmaztak meg a Jászság polgármesterei. „Ha egy térség turisztikai fejlesztésekben gondolkodik, a turisztikai attrakciókat úgy lehet eladni, ha azok egymáshoz és más térségekhez is kapcsolódnak” – fogalmazott zárszavában Révész Máriusz.

Eszes Béla elmondta, hogy a Jászságban már volt egy Zagyva Projekt-koncepció, ami Szolnokot összekötötte volna Salgótarjánnal a folyó gátján, annak vonalát követő kerékpárút-hálózattal. El is készült egy szakasza Hatvan és Boldog között. De ezek a tervek térségünkben a mértékadó árvízszint emelése miatt megrekedtek. A települések szándéka viszont nem változott, továbbra is szeretnék, hogy a Zagyva folyó mellett megvalósulhasson a kerékpárút. Ami nemcsak egy önmagában működő nyolcvan kilométernyi kerékpáros szakasz volna, hanem kapcsolódási pontot jelentene a Tisza-tónál – szintén a töltésen megépült – kerékpárút-hálózathoz. De a tervezett Eger környéki kerékpáros utakhoz is tudna kapcsolódni, akár a Tarna mentére gondoltakkal együtt.

A Jászság települései – a készülő Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (később: TOP) tartozó pályázataikat felfűzve – közösen készítettek előzetes koncepciót, hogy a kerékpározás mellett a vízi turizmus vagy akár a lovaglás is felerősödjön a térségben. A települések várják a TOP-os döntéseket, hogy ezek a fejlesztések meginduljanak. A tervek szerint a kerékpárút megállóhelyein lehet majd kerékpárt, kajakot kölcsönözni, lesznek lovaglásra kijelölt helyek, tehát minden olyan feltétel biztosítva lenne, ami a tartalmas aktív kikapcsolódáshoz szükségeltetik. Ha a külön-külön működtetett kerékpározás, kajakozás, lovaglás lehetőségeit össze tudják kapcsolni, közösen tudnak a jászsági települések turisztikai attrakciót kínálni. Ez nemcsak a helyben lakók részére, hanem a távolabbról érkezőknek is izgalmas lehet. Végezetül Eszes Béla kérte a kormány támogatását és a kormánybiztos segítségét a jászsági kistelepüléseknek a Jászberénnyel való összefogásban készült turisztikai terveinek a támogatásához.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?