Bejárás a város vagyonkezelőjénél

Jászberény Város Önkormányzata képviselő-testületének minden hónapban érdekes ismeretszerző elfoglaltságot, tájékozódó programot adnak a szokásos üzembejárások és gyárlátogatások. Az újév kezdetén a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. kezelésében, üzemeltetésében lévő állatkertet, a mellette elhelyezkedő kinti sportcsarnokot és az uszodát keresték fel.

Talán korainak tűnhet a január 11-i dátum, de még a 2017. évi költségvetés sarokszámainak elfogadása előtt érdemes volt ismereteket szerezni a legnagyobb önkormányzati cég működéséről, terveiről, nehézségeiről. A bejárás első helyszínén a szinte teljes létszámú városvezetés és képviselő-testület tagjait Horgosi Zsolt, a JVV Nonprofit Zrt vezérigazgatója köszöntötte. Elmondta, különös aktualitást ad a látogatásnak, hogy épp a napokban kellett aktualizálniuk a mintegy 600 millió forint értékű fejlesztési elképzeléseiket az állatkertet illetően. A folyamat még 2015 nyarán indult, akkor Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő segítségével juttathatták el terveiket a miniszterelnökségre, és remélik idén pozitív döntés születik majd. Ezt követően Fercsik Péter gyűjteményvezető kalauzolta egy rövid állatkerti sétára a képviselőket. Ennek keretében saját szemmel láthatták a fejlesztési tervek helyszíneit, a kötelezően elvégzendő átalakításokra váró területeket, a megoldásra váró üzemeltetési problémákat.

Sportcsarnok. A következő meglátogatott létesítmény a negyven egynéhány éve épült „hűtőgépgyári” sportcsarnok volt. Ott Horgosi Zsolt,. vezérigazgató elmondta, hogy az eltelt időben sok területen elhasználódott a létesítmény, több változás történt jogszabályokban, egyebekben, amelyek indokolnak bizonyos intézkedéseket, fejlesztések megtételét. Ezek bővíthetik a csarnok kapacitását és biztonságosabbá tehetik működését. Nagy lehetőséget egy TAO-s (Társasági Adókedvezmény) pályázat nyújthat, melynek keretében a kézilabda egyesület egy 200 milliós fejlesztést valósítana meg.

A beruházás alatt gondot jelenthet, hogy torlódhatnak az edzésidők és zsúfoltság alakulhat ki a városi sportlétesítményekben, amíg az itt készülő egyesületek időlegesen kiszorulnak innen. De ez az ára annak, hogy korszerűbb, megújult létesítménybe térhessenek vissza.

Teleki Zoltán a rövidesen elkezdődő TAO-s beruházásról beszélt, mely a kiszolgáló létesítmények bővítését célozza meg. Az öltöző és fogadó helyiségek korszerűsítésére, valamint ezekre egy felső szint építésére és ott közösségi terek, valamint különböző funkciók, kiszolgáló helyiségek (például büfé) kialakítására kerül sor. E pályázat keretében újulna meg a csarnok küzdőterének padlóburkolata, ami sportpadló borítást kap. Az említett pályázathoz kapcsolódóan szeretne a JVV Nonprofit Zrt. néhány olyan szükséges dolgot elvégezni, ami abban nem szerepel, ám azzal komfortosabbá tehető a létesítmény. Ilyen például a megújuló energiával működő épületfűtés hatékonyságának javítása. Tóth Endre bemutatta a korszerűsítés, átalakítás terveit, melyekben egy modern, a kor igényeinek megfelelő és esztétikusan kialakított épület volt látható.

Uszoda. A harmadik állomás az uszoda volt, ahol szintén Tóth Endre foglalta össze a közel egy esztendeje elkészült energetikai és fűtés-, valamint a nyáron befejezett légtechnikai rendszer működési tapasztalatait. A napelemek és a hőszivattyús rendszer az uszoda energiatakarékos üzemeltetését teszi lehetővé, a páraelszívó pedig kellemes környezetet teremt. Horgosi Zsolt elmondta, hogy a vízilabda szakosztály elbírálás alatt lévő TAO-s pályázatának keretében valósulhat meg a gépészet, a vízforgató rendszer megújítása – amely a külső, illetve a belső medencéknél közös –, azok gazdaságos és biztonságos működtetését lehetővé téve. A külső, 50-es medence teljes körű megújítása, rá egy sátortetős fedés kialakítása, a szociális részek megújítása, valamint korszerű öltöző blokk is e pályázat keretében valósulna meg. Ebből a pályázatból létesül még a városi strandon egy oktatómedence, melyre szintén sátortető kerülhet. Az említett pályázatban nem szerepel, de a JVV NZrt.-nek voltak, vannak elképzelései, amit az uszodával kapcsolatosan szeretnének megvalósítani. Burkolatok cseréje, a padlófűtés megújítása, feszített víztükör kialakítása, a medence csempeburkolása. Ezen munkálatok elvégzéséhez azonban a forrást még meg kell találni.

Állatkert. A látogatás az állatkert oktatótermében folytatódott, ahol Horgosi Zsolt vezérigazgató rövid áttekintést nyújtott a társaságról, bemutatta működését, annak jelenlegi területeit. Nagy örömmel számolt be arról, hogy a 2016-os év gazdálkodását pozitív mérleggel zárják. Ez év január 1-jével az iskolai létesítmények üzemeltetése elkerült a társaságtól. Várhatóan április 1-jével a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet a a REGIO-KOM Térségi Hulladékszállító Nonprofit Kft. fogja ellátni. Az általuk elindított közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként meg kíván jelenni a társaság, és remélik, hogy a hulladékgyűjtés-szállítást alvállalkozói formában, minimális nyereséggel végezhetik majd. Rámutatott, hogy a költségszerkezeten belül a személyi jellegű ráfordítások – a tevékenységek nagy élőmunka igénye miatt – igen magas hányadot tesznek ki a társaságnál. A kormányzati döntések eredményeként az ebből származó növekmények ellentételezését több területen a társaság nem tudja kigazdálkodni, ezt az üzemeltetési támogatásoknál is kérte vegyék figyelembe.

Felvázolt bizonyos fejlesztési elképzeléseket, a karbantartási, üzemeltetési problémák megoldásra váró feladatait. A karbantartási és fejlesztési célok közül többet mindenképpen szeretnének végrehajtani. Ilyen a jégpálya esetében a faíves főtartók felületkezelése, bejárati járda építése a Sportpálya utca felől, jégkorong TAO-s pályázatból egy új rolba beszerzése. A Lehel-sportlétesítményeknél – a már említett csarnok fejlesztésen túl – a legfontosabb a kőház fűtésének kiépítése, a volt jégpálya gépház belsőjének felújítása, a tekecsarnok rendezvényházzá való átalakítása. Az állatkertben az „önerős” fejlesztési sor elején szerepel a járdafelületek javítása, térkövezése, kifutók átalakítása a törvényi előírásoknak megfelelően, az oktatóház energiahatékony hűtésének megoldása. Az iskolai sportlétesítményeknél fontos a Szántai-kert öltözőinek tetőfelújítása, valamint a Bercsényi Sportcsarnok lelátó mosdóhelyiségeinek felújítása.

A bejárás lezárásaként az állatkert prezentációját mutatta be Fercsik Péter, melyben a karbantartási, felújítási, beruházási tervekről, elvégzendőkről hallhattak még részletesebben a képviselők. A balesetveszély elhárítása, a törvényi előírásoknak való megfelelés, az állatjóléti szempontok és az állagmegóvás szerepeltek a feladatok között. Egy igen jó hírrel is szolgálhatott, az Állatkertek Szövetsége támogatásával reális esély látszik a 600 millió forint fejlesztési támogatáshoz hozzájutni, amit az állatkert felvirágoztatására használhatnak föl.

Tervek. Hogy mi is készülne ebből? Az állatgondozóknak fekete-fehér öltöző, takarmány-előkészítő „látványkonyha”, törpevíziló bemutató hely – ahol a víz alatt is meg lehet nézni az állatokat –, melynek már előzetes tervei is elkészültek; dél-amerikai szafari látványelem tapír-kifutóval, ahol több állat lenne együtt, és a látogatókat gyalog szafari keretében vezetnék át ott, hogy így találkozzanak az állatokkal. Tervben van a székely kapu felújítása, a bejárati rész fogadóépületének a megújítása, a közlekedő járdák burkolatának cseréje; papagáj-röpde, amelyben a látogatók bemehetnek a madarak közé. A vidramedencéket is felújítanák, úgy, hogy itt is látható legyen a víz alatti életük. A hangyász bemutatóhelye is átalakulna, lenne kajmán- és teknős-bemutató hely, őshonos és egzotikus háziállatok bemutató területe. A kaland ösvény egy olyan sétaút lenne, amely a fák koronájába viheti a látogatókat. Ha ezeket mind meg tudnák valósítani, lefedné az összeget, amit megkapni remélnek.

Horgosi Zsolt zárásképpen elmondta, erre a fejlesztésre csak akkor van lehetőség, ha az önkormányzat is magáévá teszi ezeket az elképzeléseket és támogatni fogja azokat. Arra kérte a jelenlévőket, hogy ezt tegyék meg, és a zárszót követő beszélgetések során kialakult hangulatot figyelve kimondhatjuk, a kérés nyitott fülekre, szívekre talált.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?