A 24. Jászsági Évkönyv bemutatója

A Jászsági Évkönyv az egész Jászságnak szól, sőt azon túl is. Szól a jászokról, a jászokhoz, sőt, attól többről: művészetről, tudományról, gazdaságról. Ezért nem meglepő, hogy a szervezők évről évre más jász települést választanak, hogy a kötetet bemutassák az érdeklődőknek.

A 2016-ban Jász-Nagykun-Szolnok Megye Tudományos Díjjal kitüntetett dr. Pethő László főszerkesztésében immár 24. alkalommal jelent meg a kiadvány. Ezúttal Jászfelsőszentgyörgyre, a Művelődési Házba igyekezhettek, akik meg szerették volna ismerni a jászok könyvét, amely 2016. év végén került ki a nyomdából. Január 7-én, szombaton az egybegyűlteket dr. Kertész Ottó a Jászsági Évkönyv Alapítvány Kuratóriumának elnöke üdvözölte, ő vezette le a bemutatót, szokásához híven tette ezt gördülékenyen, humorral, anekdotákkal fűszerezve.

A megnyitó gondolatokat a település polgármester asszonyától Zelenai Tibornétól hallhattuk, aki örömét fejezte ki, hogy Jászfelsőszentgyörgy adhat helyet a Jászsági Évkönyv bemutatójának. Elmondta, településükön is sok tehetséges fiatal él, közülük többüknek jelent már meg dolgozata a kiadványban, így a 2016-os kötetben is.

A köszöntőt Piroska Miklóstól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnökétől hallottuk. „Azt gondolom, kiemelendő dolog, hogy huszonnegyedik alkalommal jelent meg az évkönyv. Helyi közösségünk a Jászságban élő emberek összetartozását, ennek a szellemi műhelynek az értékeit mutatja. A könyvet áttekintve nyugodtan mondhatjuk, hogy tudományos értékkel bíró kötetről van szó. Számomra közgazdászként, a gazdasági fejezet sokat mondó, beszédes. Kitűnik, hogy a Jászság adja a megye gazdasági motorját. A könyv rendkívül jól bemutatja a nagy cégeket. Az, hogy jászberényiként a megyeházán ott lehetek, nagy büszkeséggel tölt el. Büszkék lehetünk mindannyian a térségre nemcsak a megyében, hanem az egész országban. Arra a teljesítményre, amit az itt gazdálkodó szervezetek letettek az asztalra. S végül, köszönet mindenkinek, aki a könyv elkészítésében részt vett. Azt kívánom, hogy sok év múlva is együtt örülhessünk.” – foglalta össze gondolatait Piroska Miklós.

A folytatásban két előadás következett. Turjányi Sándor történész a könyvben a plébánosokról és egyházi szolgálattevőkről írt. A bemutatón a témaválasztás körülményeiről beszélt a jelenlévőknek.
„Az egyik szempont volt a helyhez való kötődésem. – kezdte. „Az elmúlt öt évet leszámítva Jászfelsőszentgyörgyön éltem. Örültem, hogy megismertem szülőföldem múltjának egy szegletét. A másik két tényező a történelemtudomány sajátosságaihoz kapcsolható. Az egyháztörténet a többi történelemtudományhoz képest kicsit lemaradásban van. Az 1948-as években és később az akkori hatalmi rendszer nem ápolt jó kapcsolatot az egyházzal, ezért kevesen kutatták ezekben az évtizedekben az ilyen jellegű iratokat. A másik szempont a téma választását illetően pedig a Jászság története volt, aminek igazából a nagyobb fejezeteit ismerjük, de az egyházi részét kevésbé.” – hallottuk Turjányi Sándortól.
A rövid összefoglaló után könnyedebb műfaj következett, Farsang József népdalokat énekelt a bemutató résztvevőinek.

A másik előadó – a szintén helybéli – dr. Turjányi Sándor volt, aki a Debreceni Egyetemről vonult nyugdíjba. Ismeretek, ismerősök és ismeretlenek címmel tartott rövid értekezést a résztvevőknek.

A lényeg egyszerű, ahogyan ő is megfogalmazta közlendője elején: kicsi a Jászág, kicsi az egész ország, ismerjük egymást, és mindannyian otthon érezhetjük magunkat benne, s ez így van jól. A könyvbemutatót színesítette még Thuróczy György szavalata, valamint a rendezvényen kiállítást is láthattunk Szolnoki Lászlóné alkotásaiból, színes tájképeiből.

A szokásokhoz tartozik, hogy a könyvben szereplő szerzők egy-egy percben ajánlják dolgozatukat a közönség számára. Ez a része a programnak nem maradt el az idén sem, a rövid egypercesekkel valamint a főszerkesztő dr. Pethő László zárszavával ért véget a 2016-os Jászsági Évkönyv bemutatója.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?