Új esztendő, vígságszerző

A Jászok című történelmi dal- és táncjáték zenei anyagából készült koncerttel ünnepelte az újévet városunk kultúrafogyasztó közönsége január nyolcadikán, vasárnap a Lehel Film-Színházban.

A nyáron nagy sikerrel bemutatott darab zenei anyagának gerincét alkotó művekből kaptunk egy csokorra valót a zeneszerző Melis László dirigensi és szóbeli vezetése mellett. A nyári előadások közben a muzsikusok munkáját csupán a füleink érzékelték, élvezték, az előadók arca, a hangszerek rejtve maradtak a zenekari árok sötétjében. Vasárnap ők, a Hírvivők Ensable együttes tagjai kerültek rivaldafénybe a Jászok Vegyeskar és a szólóénekesek mellett.

Melis László a zenei blokkok előtt ismertette a hangzó anyag mondanivalóját, így téve teljessé a befogadás élményét. Felcsendültek a jászok őstörténetét, vándorlását, harcait, megtérését, a redemtiót idéző etűdök, valamint elhangzottak részletek a hét generáción átívelő családtörténet megzenésített történetéből is. Az összeállítás olyan érzelmi megnyilvánulásokat ragadott meg, mint a szerelem, búcsú, a temetés vagy az esküvő mozzanatai.

A fináléban a közönség sem maradhatott ki az öröméneklésből. Az alkalomhoz méltón együtt zengték a művészekkel az Új esztendő, vígságszerző című dalt, ami méltó nyitánya az esztendőnek és a kulturális évadnak.

Az előadást követően pezsgős koccintással is megpecsételtük a produkció sikerét, és az új év kezdetét. Mihályi Gábor koreográfus pohárköszöntőjében hangsúlyozta, hogy a produkció más megközelítésben történő eladása azt a célt szolgálja, hogy jász identitásunk minél inkább beleivódjon tudatunkba, szinte a vérünkké váljon. Szabó Tamás a kultúra közvetítőit és fogyasztóit köszöntötte az eseményen, ahol kiemelte, hogy az utóbbi évtized legmeghatározóbb színpadi eseménye a Jászok színre vitele. Melis László karnagy és Soós Andrea producer köszönetet mondott a fellépő művészeknek a kitartó, kemény munkáért és a nagyszerű teljesítményért.

Soós Andrea lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy bíznak a siker folytatásában. Ez az előadás volt a főpróbája a produkciónak, mellyel valószínűleg sok meghívásnak tesznek eleget a jövőben. A nyár folyamán két teljes Jászok táncszínházi előadást élvezhet majd ismét a közönség itt, a Jászság fővárosában. A vasárnapi koncertről hangfelvétel készült, amit szeretnének valamilyen formában felhasználni, valamint készül a produkció DVD anyaga is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?