Változások az új esztendőben

Itt az új esztendő, és vele egy rakás fontos változás, amelyek mindannyiunk életét érinteni fogják. Összeszedtük, mi minden lépett hatályba 2017. január 1-jén Magyarországon.

Az adórendszert jócskán megbolygatták, így a legtöbb változás az adózásban lesz. A kisvállalkozóktól kezdve az ingatlan befektetőkön át a legnagyobb árbevételű cégekig mindenkinek az adójával variáltak valamit, úgyhogy érdemes képben lenni a legfontosabb újdonságokkal. Egységesen 9 százalékos lesz a vállalati nyereségadó Magyarországon. De adóparadicsom nem leszünk, mert törvény mondja ki, hogy 9 százalék alatt minősülne annak. 6 millió forintról 12 millió forintra bővül – ezen belül 8 millió forintig áfa mentes lesz –, a Katás adózás árbevételi határa. Az szja-kulcs marad, de számos kisebb változás jött az adónemben – például módosul a munkába járás költségtérítése.

Adókedvezményt kapnak a startupokba fektető vállalkozások, az energiahatékonyan beruházók, a műemlékeket felújítók és az egységükben zenészeket alkalmazó vendéglátósok. Az áfa beszedés hatékonyságának növelése érdekében a NAV év elejével kiterjesztette az online pénztárgépek rendszerét egy tucat tevékenységi körre – például gépjárműjavítás és alkatrész kereskedelem, edzőtermek, szaunák, szoláriumok, diszkók esetében –, aki pedig ezek után sem ad blokkot és lebukik, az egymilliós bírságot fizethet.

A legnagyobb kormányzati bomba év végén kétségtelenül a minimálbér emelése és a munkáltatói járulékcsökkentés volt. 127 500 forint a havi minimálbér, 161 ezer a szakképzettséget igénylő pozíciókban a garantált bérminimum. Ennek elsősorban a legrosszabbul keresők örülhetnek maradéktalanul. A munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek, ami a kormány reményei szerint hozzájárul majd a bérek emelkedéséhez. Nő a közmunkások bére is, a teljes munkaidőben dolgozók 79 155 helyett 81 530 forintot fognak kapni. A középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörökben 101 480 forintról 106 555 forintra emelkedik a juttatás.

Akadnak dolgok, amik olcsóbbak lesznek. Januártól egy csomó terméknek csökken az áfája, ami a korábbi tapasztalatok alapján hosszabb távon az árakban és így a fogyasztók pénztárcáján is érződik. A 27 százalékos áfa kulcs januártól több termékcsoport esetén is kisebb lesz: a friss tej, a nyers csirkehús és a tojás esetében 5 százalék. A vendéglátásban a helyben főzött és felszolgált, nem munkahelyi étkezdében fogyasztott ételeknél megy le 18 százalékra, az internetnél első körben szintén 18 százalékra csökken – bár ez az Európai Bizottságnak nem tetszik.

Számos elem változik cafeteria fronton. 49,56 százalékra nő az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás és több más népszerű juttatás utáni adó, igaz, ezek korlátlanul adhatók lesznek. Változnak a lakáscafeteria szabályai, a munkáltató beszállhat az albérletbe. Béren kívüli juttatásként adómentesen adható lesz óvodai szolgáltatás és lakáscélú támogatás, valamint jön a 100 ezres keretösszegű készpénz-cafeteria.

Örülhetnek a családok, bővül ez évtől a kétgyerekes családok adókedvezménye az eddigi 12 500 forint/gyerekről 15 000 forintra, egyúttal csökken az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teher. Első házasoknak 24 hónapig jár a havi 5000 forintos állami nászajándék akkor is, ha közben megszületik a gyerekük. 178 500 forintra emelkedik a gyed legmagasabb összege. (A plafon eddig 155 400 forint volt.)
Lazulnak a CSOK felvételének feltételei. Átalakul a bölcsődei rendszer, négyféle típusú gyerekvigyázó intézmény lesz: klasszikus bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde. A nyugdíjasokat érinti, hogy 1,6 százalékkal emelkedik a nyugellátás összege.

Dohánytermékké válik, így drágulni fog 2017-től az e-cigaretta folyadéka, és tovább nő a dohánygyártmányok adója, hogy elérje év végéig a 29 százalékos szintet. Ez mintegy 250 forintos drágulást jelent majd összesen.

Sok minden változik 2017-től a felsőoktatásban: ismét meg kell jegyezni egy-két új nevet, egyetemi karok vándorolnak intézmények között, és módosul néhány felvételi szabály is.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?