Programegyeztető az elkövetkező esztendőről

Programegyeztetésre várta a város kulturális referense és a Jászkerület Nonprofit Kft a jászberényi intézmények, civil csoportok vezetőit, mindazokat, akik tevékeny részt vállalnak egész esztendőben a városi kulturális paletta kialakításából, lebonyolításából.

Szűcs Gábor kulturális referens elmondta, hogy Jászberény Város Önkormányzata lehetőség szerint segítséget kíván nyújtani a jövő évben megrendezésre kerülő jelentősebb, nagyobb rendezvények anyagi támogatásában, melyeket költségvetésébe is betervez. A különböző művészeti csoportoknak, kulturális egyesületeknek fenntartja a lehetőséget, hogy rendezvényeikhez, programeseményeikhez pályázati úton anyagi forráshoz juthassanak. Erre a Humán Erőforrás Bizottság által kiírt pályázatokon nyílik lehetőség.

Tóth József a Jászkerület Nonprofit Kft ügyvezetője felhívta a figyelmet, hogy továbbra is biztosítják az elektronikus felületet az események híreléséhez. De annak ismertető anyagokkal való megtöltése a különböző rendezvények szervezőinek feladata volna.

Ugyanígy, egy havonta esetlegesen megjelenő kulturális műsorfüzethez is elengedetlenül szükséges lenne, hogy a programok propaganda anyagai kellő időben rendelkezésre álljanak.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a városi programoknak megmarad egyfajta évszakokhoz kötődő tematikus időszaka (Tavaszi Zsongás – április, Őszi Művészeti Hetek – október, Advent – december) Megmaradnak, sőt kibővülnek a kitüntetett programok. Áprilisban a Város Napja rendezvényen a díjátadók, az eseményt megelőző vasárnap kerülnek lebonyolításra. Másnap kerül sor a Tavaszi Hadjárat fogadására és a koszorúzásokra. Májusban a Redemptio napján az oktatási intézményeknek szóló programok pénteken, a díszünnepség szombaton kerül majd megrendezésre.

Júniusban a IV. ZagyvaParty Fesztiválon szórakozhatunk és a Múzeumok Éjszakájára is különleges programokkal várnak majd a város múzeumai, galériája. Júliusban egy új rendezvény van készülőben, amit a Szabadtéri Színpadra terveznek. Ez egész hónapon át tartó Nyári Színházi Fesztivál lesz érdekes előadásokkal, neves művészekkel, a színházi paletta minden színének felvonultatásával. Augusztusban a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó 30. rendezvényéhez érkezik, ez alkalomból két naposra tervezik a szervezők. A Csángó Fesztivál visszakerül a megszokott időpontjára, a Táncház táborral együtt és ebben az időszakban lesz az ART Camp Művészeti Szimpózium is. A hónap végén pedig a jubileumi, tizedik sporteseményükre várják a futókat a Zagyvamenti Maraton szervezői. Szeptemberben az iskolakezdés miatt egy hetet tolódik a Jász Expo rendezvénye és az már tudható, hogy a díszvendég Nyíregyháza városa lesz.

Konstruktív megbeszélés folyt, hogy ki mikor hogyan szeretne csatlakozni a városi rendezvényekhez, mikor szeretne igénybe venni kulturális tereket, helyeket. Az egyeztetés jövő év elején folytatódni fog, hogy minden eseményt, rendezvényt gördülékenyen sikerüljön megvalósítani.

Ehhez a nemes célú folyamathoz a Jászkürt Újság és a BerényCafé – a programok előzetes meghirdetésétől a rendezvényekről szóló méltatásokig –, természetesen továbbra is elsőrangú támogató és partner lesz 2017-ben is.

Fotó: Bíró János

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?