Jászberény festő doyenje

Ez év végén tölti be nyolcvanadik életévét Telek Béla festő művész. A Szikra Galéria Hónap Műtárgya sorozatának decemberi bemutatóján a művész tanár egyik festményét láthatja, ismerheti meg a művészetkedvelő közönség.

Telek Béla Jászberényben született, 1936. december 30-án, tanár, festő, grafikus, karikaturista. 1955-ben tanítói képesítést szerzett Jászberényben, majd 1966-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskolán. Pedagógusi pályáját Jánoshidán és a jászberényi tanyavilágban kezdte. Tanított alsó és felső tagozaton, középiskolában, majd 1976-tól nyugdíjba vonulásáig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Művészeti Nevelési Tanszékén oktatott.

Mesterei Vuics István, Fejér Mária, Fischer Ernő, Winkler László és Sáros András voltak. Alapító tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének és a jászberényi ALKOTÁRS Művészeti Egyesületnek. 2008-ban megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti Díját. Jászberény város Pro Urbe díjas polgára.

Főleg tájképeket és csendéleteket festett. Kedvenc témái a jászsági tanyák, az alföldi táj. Foglalkozott alkalmazott grafikával, készített illusztrációkat, karikatúrái rendszeresen megjelentek helyi és megyei lapokban. Képei megtalálhatók közintézményekben magánszemélyeknél itthon és külföldön. Számos egyéni és csoportos kiállítása után, néhány hete, a művész életművéből válogatott kiállítást rendeztek a Jászkürt Fogadóban. Öreg vízimalom a Zagyván című festményét, december 6-án, kedden 17 órakor mutatja be Bartos Kinga festőművész.

A valamikori Jászberény, egy ma már nem látható darabjáról készült festmény megalkotásának körülményeiről, alkotójának akkori stílusáról tudhatnak meg majd érdekességeket. Lehetőség nyílik találkozásra Telek Bélával, és természetesen beszélgetésre is pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?