Turi István (1939-2016)

Turi István Kisújszálláson született, 1939-ben. Általános és középiskolát is ott végzett. Hat testvért neveltek szülei, nem egyszerű körülmények között, mégis kitaníttatták pedagógusnak. Debrecenben 1963-ban a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán biológia-földrajz szakos tanárként diplomázott. Még abban az évben tanítani kezdett a Lehel Vezér Gimnáziumban.

Ritka pedagógusi pálya az övé, nemcsak azért, mert 43 évet töltött főállásban egy intézményben, hanem szuggesztív személyisége miatt is. Diákjai következetes és fáradhatatlan pedagógust tiszteltek benne. Elválaszthatatlan része volt a gimnáziumnak, a biológiateremnek és szertárnak, ezek minden szeglete az ő keze nyomát viseli ma is.

1998-ban Vásárhelyi István Díjjal ismerték el magas színvonalú természetvédelmi, pedagógiai és tudományos munkásságát. Diákszínpadot vezetett, tanára és berényi tagozatvezetője volt a Szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskolának közel harminc évig. Huszonhat osztályt vezetett el az érettségiig. Tisztelői, tanítványai, ismerősei, kollégái egyaránt elismeréssel adóztak munkásságának. Egy nagy múltú tanárgeneráció képviselője volt, aki emberként és tanárként is követendő értékrendet hagyott az itt maradókra.

Temetése december 2-án 11 órakor lesz a református temetőben.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?