A művészet mindenkié

Különleges előadásnak lehettek szem- és fültanúi múlt szerdán azok, akik ellátogattak a Főnix Műhelyházba. Várszegi Tibor színházában ezúttal fogyatékkal élők voltak a színészek és olyan mesevilágba röpítették a közönséget, amiről nem is tudták, hogy létezik.

A Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékkal Élők Nappali csoportja már négy éve kapcsolatban áll a Főnix Fészek Műhelyházzal. A színház szakmai segítséget nyújt a sérült fiataloknak és teret biztosít arra, hogy felfedhessék rejtett képességeiket. A csoport előadásának címéül ezúttal Lázár Ervin meséje szolgált a két zsörtölődő festékpöttyről, akik egyesülnek egy papírlapon egy új színfoltot létrehozva. A kék meg a sárga.

A foglalkozást Gáspár-Szanyi Krisztina vezető gondozónő vezette. Az egyes előadások között a csoport mindennapjairól beszélt, nehézségekről, erényekről. A szöveg megjegyzése nem könnyű feladat számukra sem, de a mozgásos feladatokban már sokkal otthonosabban mozognak. Örömmel számoltak be, hogy nyáron második alkalommal vettek részt a speciális művészeti fesztiválon, Nyíregyházán. A rendezvényen az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézményekben folyó kulturális munkát mutatják be, melynek mottója: a művészet mindenkié.

A felkészülésben a Főnix Fészek Műhelyház külföldi önkéntesei drámapedagógiai foglalkozással segítették a csoportot. A fiatalok műsorukban a színjátszás mellett énekeltek és táncoltak is, amely teli volt örömmel, vidámsággal, humorral és egy cseppnyi komolysággal. A lényükből áradó szeretet minden jelenlévő szívét-lelkét megérintette oly érzékenyen, hogy a nézők a vastaps után alig tudtak mozdulni e különleges világ öleléséből.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?