Szabad levegővétel

Az elmúlt hét péntek estéjén a Jack Cannon Blues Band zenekar koncertezett a River Bisztróban.

„A blues nem csak zene. A blues, ahogyan mi élünk és a világot látjuk. Azért játszunk, mert meg akarjuk osztani a blues világunkat veled.” E filozófia jegyében ismerhettek meg személyesen a blues zene barátai egy olyan együttest, amely még nem zenélt jászberényi színpadokon. Négy energikus magyar zenész alkotja a kvartettet. Az egyik legismertebb nemzetközi blues tehetségkutató verseny – Aperitiven – győzteseként, annak eredményeképpen többször is felléptek a rangos Blues Alive fesztiválon. Azóta is külföldi fesztiválok, fellépőhelyek állandó vendégei.

Hendrix mellett főként Robben Ford és a The Spancer Devis Grupin inspirálták a zenekart. A bluesokat úgy játszották, hogy kicsit eltértek a megszokottól, de mégsem estek át a szélsőségek világába. A saját számaikon kívül próbálták egyedileg megszólaltatni a jól ismert tradicionális nótákat. Átdolgozásokban gondolkodnak, saját egyéniségüket is beleszőve a számokba. Nem imitálva a sztenderdeket, hanem valami teljesen újat létrehozva prezentálnak.

Az akusztikus blues amerikai „bölcsőjén” kívül nem sokszor találni ilyen precíz előadásmódot. A Jack Cannon fő csillaga Zoltai György – Zozo, harmonikás és énekes nem szolgai módon játszotta az általános mintákat, hanem nagyon is alkotó módon. Többféle szájharmonikán folyamatosan zenélt, amikor éppen nem énekelt. Hangfalakon átütő karizmája szinte azonnal hatalmába kerítette a hallhatóságot.

A Jack Cannon Blues Band a zenészei egy hullámhosszon vannak, szeretik, amit csinálnak. Tökéletes az összjáték, ami azonban lehetővé teszi számukra a szabad levegővételt a megszabott határokon belül is.

Élmény volt megismerni ezt a bandát. Nem számított, hogy veterán rajongó, vagy első ízben a blues világába csöppenő betérőről van szó, mindenki találhatott magának olyan dalt, amit igazán magáénak érezhetett.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?