Csicsergő szépségek

Jászberény egyik legrégebbi civil szervezete, a Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete. Az elmúlt hétvégén az 59. kiállításukat tartották.

Az Ifjúsági Ház nagytermét madárcsicsergés töltötte be, ugyanis a kalitkákban 240 dísz galamb, hatvan dísz baromfi, valamint harminc pár papagáj hangoskodott. A látogatók kíváncsian szemlélték a fodros – bodros, óriás begyes galambokat, mutatós toll ruhájú kakasokat, színes papagájokat. Korántsem csak a saját szórakoztatásukra tartanak a tenyésztők különféle madarakat, hanem azért is, hogy azokkal kiállításokra mehessenek. Ezért is – bár egyesületi kiállítást hirdettek – hazai tenyésztők mellett az ország minden részéből érkeztek kiállítók, összesen negyvenketten.

Hogyan is zajlik egy ilyen kiállítás? A szervező egyesület tagjai összefogtak és bemutató ketreceket állítanak fel. Természetesen a baromfik, galambok, és díszmadarak részére más-más típusú ketrecek szükségesek. Ezek megfelelő méretűek ahhoz, hogy néhány napra az állatok kényelmesen érezzék benne magukat, és fel vannak szerelve etető- és itató edényekkel. Amikor minden készen áll, beszállítják a benevezett állatokat, és ketrecszám alapján, fajták szerint, a helyükre kerülnek. Majd már aznap, de néha másnap is, a tenyésztők jelenléte nélkül zajlik a bírálat, vizsgázott bírók nézik át egyenként az összes kiállított egyedet. Ennek során figyelik a fajtára jellemző súlyt, a színt, a különféle fajtajegyeket és fajonként az egyéb külső jellegzetességeket. Értékelési szempont a tollazat színe, a csőr hossza, színe, illetve a szemek. Ezek összessége alapján adnak pontszámokat, amelyek ezúttal is felkerültek a bírálati lapra, a ketrecekre akasztva.

A később elkészülő kiállítási katalógusban a madár adatai mellett a kapott pontszámok is szerepelni fognak. Ennek a kiállítást követően lesz szerepe, mert a katalógust böngészve egy-egy érdeklődő felkeresheti a tenyésztőket vásárlás, tapasztalatcsere céljából. Miután minden kiállított egyedet megvizsgáltak bírálói szemmel, a legmagasabb pontot elért „versenyzők” kerültek górcső alá. Ekkor újra alaposan átvették pontról pontra a korábban, a selejtezés során egyszer már vizsgált jegyeket, de még a kiállást, a mozgékonyságot, a viselkedést is. Ezeket összevetve igyekeztek a bírák eldönteni, hogy végül melyik egyed a legkiválóbb. Az így kiválasztott állatok lettek a fajta győztesek. Ez a végeredmény, amelyre a legtöbb tenyésztő vágyik, hogy elismerésképp az ő állata legyen a fajta győztese.

A vasárnapi eredményhirdetésen adták át a díjakat, ahol a büszke tenyésztő átvehette a serlegét, oklevelét. Kalegória díjas lett a díszgalamboknál Nagy József Sándor, a dísz baromfi kategóriában Gulyás Alajos, a díszmadaraknál pedig Vas Ádám.

A fajok nemesítése és színesítése izgalmas világ, amivel alkothat valami újat a tenyésztő. Szemet gyönyörködtetőt, besegíthet egy faj alakulásába, igyekszik kinemesíteni a legtökéletesebb egyedet. Minden nap foglalkozniuk, törődniük kell ezekkel a madarakkal. De ahogy egyikőjük fogalmazott: „ez a mi sportunk”.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?