Díjkiosztó és konferencia

Névadójuk napján adták át a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház életműdíját, majd tudományos konferencián számoltak be a sürgősségi betegellátásról és szakmai újdonságokról.

A Tudományos Bizottság idén is megszervezte Erzsébet-napi tudományos ülését november 19-én, ahol elsőként dr. Ócsai Antal, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház orvos igazgatója köszöntötte a megjelenteket az Aranysas Rendezvényházban. Ezt követően adták át a Kórházi Életműdíjat, amelyet Kun Katalin, a Gasztroenterológiai részleg főnővére, és a Röntgen Osztály dolgozói vehettek át példaértékű munkájukért.

A tudományos program első felében a sürgősségi betegellátás volt fókuszban. Nem véletlen, hiszen idén tavasszal adták át a kórház sürgősségi osztályát. Dr. Botos Péter főorvos előadásában a Sürgősségi Betegellátó Osztály működéséről, kihívásairól beszélt. Elmondása szerint a sürgősségi ellátás alapja, hogy együtt, csapatban kell gondolkodniuk, dolgozniuk, a beteg mellé integrált módon. Sajnálatát fejezte ki a szakorvos- és ápolóhiány miatt, ami egyre aggasztóbb.

Dr. Göndöcs Zsigmond főorvos, az OMSZ Közép-magyarországi Régió igazgatója a gyorsaságot, mint egyik legfontosabb tényezőt emelte ki, amely a sürgősségi osztály munkáját kell, hogy jellemezze. Fontos a korai felismerés és segítségkérés, az esetleges újraélesztés és a korai ellátás. Második előadásában életének egyik meghatározó élményét osztotta meg a hallgatósággal, amikor a Cunami után ő is a helyszínen segítette a sérülteket, és túlélőket. Megrázó képsorait az őt jellemző humoros szösszeneteivel oldotta, a hallgatóság örömére. Mentőcsapatával Sri Lanka déli részére küldték, ahol ezreket oltottak be, és látták el sérüléseiket.

A színes élménybeszámoló után dr. Varga Zsolt, a Szülészeti-nőgyógyászati osztály vezető főorvosa elemezte a sürgősségi osztály szerepét, és a hozzájuk forduló nők leggyakoribb panaszait.
Rövid kávészünet után a tudományos program második felében a betegbiztonság kibővítéséről, a kézhigiénéről, valamint a pre- és probiotikumokról adtak naprakész információkat az előadók.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?