Vidám blues-est

Blues estre várta a közönségét a Cine Part Club, a mozi galériáján péntek este. Előzenélt a The Devil’s Trade, majd a Grunting Pigs duó muzsikált, Kézdy Luca hegedűjátékával színesítve műsorát.

A házigazdák Márton-napi meglepetéssel kedveskedtek vendégeiknek, libatepertő és lilahagyma halmok kerültek a libazsírral alapozott kenyerekre, valamint néhány palack újbor kóstolására is jó alkalom kínálkozott.

A The Devil’s Trade kezdte az estét, ami egyszemélyes zenekart takar, frontembere Makó Dávid. Róla tudtuk, micsoda bika hang tulajdonosa, amit megveszekedett erővel tud kiereszteni. Most viszont az is kiderült, hogy mennyire vissza is tudja azt fogni ha kell, és milyen sejtelmesen bús dallamokra képes.

A minimalista hangszerelésű, zömmel akusztikus gitárra és bendzsóra épülő dalok rendkívül személyes hangvételűen szóltak. Az akusztikus hangzás miatt olyan érzése támad az embernek, mintha tábortűz mellett ülve hallgatná. Az angol nyelvű dalokban ott kísértett a country forróságtól vibráló levegője, de nem ám a csillogás, inkább a komor hangulat lélekkínzó világa. A két feldolgozott magyar népdal (Azt gondoltam és Hulljatok levelek) igazi bravúr, legkevésbé sem lógott ki, sőt csak erősítette a hangulatot.

Rövidesen az est főszereplői ültek ki a színpadra, a Grunting Pigs – Röfögő malacok, akusztikus duó. A szájharmonika-világbajnok Pribojszki Mátyás és a varázskezű gitáros Szász Ferenc formációjának missziója elsősorban a klasszikus blues zene népszerűsítése, életben tartása, igazi hangszereken keresztül, kizárólag élőben. Csak néhány saját számot játszottak, mellette igazi nagy kedvencek szerzeményeit vették elő és „csinálták meg” a rájuk jellemző egyedi duó hangzásban.

A hangszerek megszólalása elég demokratikus volt, de a szájharmonika a zenekar egyik eleme, természetesen dominált, a virtuóz gitárjátékal és az énekkel alkotva kerek egészet. A blues nem feltétlenül szomorú, természetesen van lassú, lírai oldala, de van másmilyen is. A Grunting Pigs a vidámabb oldalát játszotta, vidámabb szöveggel és pozitív zenével. A blues határait feszegető, sőt azt át is lépő örömzenélés már olyan műfajokkal barátkozott előadásukban, mint a funky vagy a pop.

Közreműködött a duó műsorában vendégzenészként Kézdy Luca, aki jelenség a színpadon, méghozzá kápráztató. Sugárzó szépsége, nőisége vonzotta a csodálattal teli férfi tekinteteket, miközben lehetetlen volt nem odafigyelni hegedűjátékára. Az pedig bátor, ötletes, manírok nélküli, hol szaggató, hol simogató, hol szívszorító, kellő mélységben átélt zene. Szabad improvizatív képessége, intuitív készsége nem hagyta hidegen a füleket, az agyakat és a szíveket.

Végezetül, az est csúcspontja a négy muzsikus együttes örömzenélése volt, ami feltette a koronát erre a zeneileg kiemelkedő estére.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?