A zene a lélekbe hasít

Amíg kint esett az eső, bent kisütött a nap és felmelegítette az alatta összegyűlt sokaságot szombat délután, a Déryné Rendezvényházban. Az a bizonyos nap, a muzsika fénye bőven áradt a kórustalálkozó közönségére, hallgatva az előadó kórusok szívbéli dalait.

A III. Regionális Kórustalálkozót november 12-én rendezték Bartók Béla, Liszt Ferenc, Bárdos Lajos és Szokolay Sándor emlékére. A rendezvényt Szatmári Antalné alpolgármester asszony nyitotta meg. Személyes zenei élményeit, énekkari tapasztalatait osztotta meg az ünneplőkkel. Méltatta a kezdeményezést, amely egyedülálló országos viszonylatban is. „A zene lelkünk egyik titokzatos nyelve… a zene az ember alapszükséglete…” – idézte Várszegi Asztrik gondolatait.

Ezt követően a kórustalálkozó fővédnöke, Vadász Ágnes karnagy, a KÓTA főtitkára köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a Cantate Nobis Énekegyüttes szerepét a kórustalálkozó létrehozásában, amely újszerű kezdeményezésként összefogásra sarkallja a régió kórusait és köztük hosszú távú munkakapcsolat – és ami talán még ennél is fontosabb –, barátság szövődik. Dr. Márkusné Natter-Nád Klára főszerkesztő, a Bárdos Lajos társaság főtitkára, a Magyar Kodály Társaság és a KÓTA elnökségi tagja is méltatta a hagyományőrzési céllal létrehozott találkozót. Idén emlékévekben bővelkedünk, ezért négy magyar zeneszerző tiszteletére is felajánlották a kórustalálkozót: Liszt Ferenc 1811-1886), Bartók Béla (1881-1945), Bárdos Lajos (1899-1986) és Szokolay Sándor (1931-2013) emlékére.

1646_7p_korus

A találkozó nyitányaként az összkar Bartók Béla népdalgyűjteményéből szólaltatta meg az Ablakomba, ablakomba, az Elindultam szép hazámbul, és az Által mennék én a Tiszán ladikon kezdetű dalokat. A találkozó kórustagjaiból verbuválódott összkart Thormanné Husznay Mária vezényelte.

A szervező Cantate Nobis Énekegyüttes ez alkalommal ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. A vegyeskar Thormanné Husznay Mária karnagy vezetésével alakult 2011 szeptemberében. A harminc lelket számláló kórus nagy részét a karnagy volt kollégái, egykori tanítványai, zenét szerető barátai és ismerősei alkotják. Első önálló hangversenyüket 2013 júniusában tartották a Jász Múzeum udvarán. Az elmúlt öt év alatt számos rendezvényen felléptek a városban, és más hazai településeken is. Jászberény jó hírnevét elvitték testvérvárosainkba, Lajosmizsére és Vechtába is. 2014-ben, az általuk szervezett I. Regionális Kórustalálkozón nyerték el a Gálakórus minősítést a KÓTA „Éneklő Magyarország” XIX. Országos Kórusminősítés rendszerében.

Két éve működnek egyesületi formában, ami szakmai és anyagi hátteret biztosít a kórus működéséhez. Repertoárjukban egyházi és világi kórusművek, valamint közismert dallamok feldolgozásai egyaránt megtalálhatóak. A vegyeskar felívelő pályáján, idén 15 dalostársuk lehetett részese a JÁSZOK című történelmi dal- és táncjátéknak, amely igen nagy sikert aratott Jászberényben és Budapesten is.

img_6846

A délután előadóinak sorában elsőként őket, a Cantate Nobis Énekegyüttest köszönthettük. Olykor léleksimogató, olykor vidámságot árasztó énekükkel azok szívébe is belopták magukat, akik most hallották őket először. Műsoruk után karnagyuk fogadta a virágcsokrokkal, ajándékokkal érkező köszöntőket, köztük Nagy András HEB elnököt, aki a város nevében üdvözölte a kórust, kiváltképp karnagyukat, akit barátai Csöpinek becéznek.

Őket követte a szintén jászberényi Lehel Vezér Gimnázium Férfikara Deméné Ilonka Gabriella vezényletével, majd a Déryné Vegyes Kar Ferencz Sándor dirigálásában. A délután folyamán felléptek a jászkiséri Pedagógus Női Kar, a Salgótarjáni Pedagóguskórus, a hajdúböszörményi Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint a hatvani Grassalkovich Énekegyüttes kiváló kóristái karmestereikkel: Gócza Lászlónéval, Baárné Dicse Zsuzsannával, Gáll Péterrel, Lévárdi Beátával és Molnár Tamással. Igen változatos repertoárjaikban minőségi műveket hallhattunk minőségi módon, ahogy Vadász Ágnes összefoglalta az előadásokat. Szintén gratulált a kórusoknak dr. Márkusné Natter-Nád Klára is, aki számára olyan volt a délután, mint egy gyönyörű virágcsokor: mindenkinek igényes, változatos műsora volt.

A kórustalálkozó zárszavát Virág Lászlótól, a Cantate Nobis Énekegyüttes Egyesület elnökétől hallhattuk, aki köszönetet mondott a kórusok magával ragadó műsoraiért. Ők érezhették igazán, „milyen felemelő és örömteli érzés énekelni”. Bejelentette, hogy jövőre megrendezik a IV. Regionális Kórustalálkozót is Kodály Zoltán és Karai József emlékének tiszteletére.

Az estébe fordult délutánon a hivatásos, képzett zenészekből álló Á la cARTe kamarakórus katartikus élményt nyújtó műsora zárta a magas színvonalú, pazar kórustalálkozót.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?