Isten éltesse, Ági néni!

Szép ünnepre gyűltünk össze november 3-án, hogy Kis-Mizsei Pálné Ági nénit felköszöntsük 95. születésnapja alkalmából.

Jászberény város képviseletében Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke kedves szavakkal és szép csokor orchideával köszöntötte Ági nénit. Átnyújtotta az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet, amely mellé a 2008-as szépkorúak jubileumi köszöntéséről szóló rendeletben foglaltak szerint 95.000 forint is járt. Nagy András kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy a kilencvenedik születésnapja után a kilencvenötödiken is felköszönthette Ági nénit, és bízik benne, hogy a századikon is elmondhatja jókívánságait.

Kis-Mizsei Pálné Király Ágnes 1921. október 29-én született Jászberényben. Hatan voltak testvérek, közülük ma már sajnos csak ő él. Első férjével 1944-ben házasodtak össze, de boldogságuk nem tartott hosszú ideig: az ifjú férj másnap indult a frontra, ahonnan már nem tért haza. Néhány évvel később talált rá ismét a szerelem Pali bácsi személyében, akivel 1948-ban házasodtak össze és két leányuk született. Harmincegy év után vesztette el második férjét is, azóta gyermekei mellett hat unokájának és nyolc dédunokájának él.

Ági néni korához képest igen jó egészségi állapotnak örvend. Egyik legkedveltebb elfoglaltsága egykor a kertészkedés volt, a takaros háza melletti konyhakertben minden megtermett. Tavaly még paradicsomot főzött és befőttet is rakott el, de idén – ahogy ő fogalmaz – már csak a füvet szedi össze a kertben.

Fiatal leányként varrónő végzettséget szerzett. Szakmájában végül nem helyezkedett el, hanem a ház körül tevékenykedett és a megszerzett tudást a család kelméinek elkészítésére, javítására hasznosította. Szeretett hímezni, sokszor hajnalokig öltögetett egy-egy terítőt.

A hosszú élet titka, hogy együnk, igyunk egészségesen és dolgozzunk szorgalmasan, hogy mindig jusson kenyér az asztalra – vallja Ági néni. Igaza lehet, hiszen 95 év után is derűsen, egészségesen éli mindennapjait, kiváló példaképként az utókor számára.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?