A hősöket nem felejtik

Városunkban hagyományosan méltón megünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Ebben az évben a hatvanadik évforduló kapcsán különösen kiemelkedő hatású ünnepségsorozat zajlott le.

Reggel nyolc órakor Kladiva Imre apátplébános celebrált misét az egyházmegye második legnagyobb templomában a forradalom áldozatainak lelki üdvéért.

Ezt követően a városi könyvtár udvarán az áldozatok emléktáblájánál gyűlt össze az emlékezők sokasága. Farkas Ferenc Jászapáti város polgármestere érzékletesen idézte fel a hatvan évvel ezelőtt történteket, a velejéig romlott kommunista rendszer bűneit, az elnyomott nép felszabadultságát és kitörő örömét, a forradalom napjait. Szavaiból kicsengett, hogy ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. Ebben a szellemben több mint harminc emlékező helyezte el koszorúit az emléktáblánál.

A könyvtártól az ünneplők átvonultak a Pájer Antal Művelődési Házba. Itt a Himnusz és a Szózat által keretezett ünnepség három részből állt. előbb a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium tanulói adták elő emlékműsorukat. Megelevenítették az ötvenhatos utcaképeket jelképező díszletek előtt a forradalomban részt vevők különböző csoportjait, a mindent elsöprő forgatagot. A boldog felemelkedést és a tragikus véget. A fiatalok nagy sikerrel fogadott előadását követően Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője mondta el ünnepi gondolatait. Beszédének vezérfonala szerint egy népnek a legsúlyosabb tragédiából is erőt kell meríteni. Erkölcsileg megkerülhetetlen a tisztító vihar, ami 1956-ban átzúgott az országon. Ugyancsak hagyomány, hogy Jászapáti város testvérvárosainak delegációi részt vesznek legnagyobb nemzeti ünnepeinken. Ezúttal is velünk emlékeztek és a delegációvezetők közösen a színpadra kiállva éltették a forradalom és szabadságharc emlékét, hatását a mai napokra.

Jászapátinak immár köztudottan vértanúja is van. 1956-ban fiatal tanulólány volt Tajti Margit, akit a budapesti Kossuth téri sortűz ölt meg. A fiatal lányra Gőzné Rusvai Júlia, Tajti Margit rokona emlékezett a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium falán elhelyezett emléktáblájánál. A megemlékezés itt is koszorúzással zárult.

Vélemény, hozzászólás?