A festmény titka

Ismeri B. Simon Ferenc nevét? Tudja, hogy festőművészként alkotott, hogy kiemelkedőek politikai karikatúrái? A jászsági festők között tartják számon, és több jászberényi pillanatról készült festménye, valamikor képeslap formájában is elérhető volt.

B. Simon Ferenc erdélyi származású festő, Jászberény szülöttje. A gimnázium befejezése után több alkalommal alkotott a Szolnoki és a Kecskeméti Művésztelepen. 1928-1933-ig folytatott tanulmányokat a Képzőművészeti Főiskolán Csók István, Kandó László és Lyka Károly növendékeként. Rendszeresen közölte munkáit az Ugar című folyóirat.

Egy időszakban szinte évente jelentkezett munkáival tárlatokon. 1944-ben megszökött a hadifogságból, 1945. májusáig Ausztriában élt. Pásztó, Szarvas, Budapest, Emőd után Sályba költözött, ahol egy évig rajztanárként dolgozott. 1952-1955-ig rajztanárként működött Mezőkövesden. Tagja volt a Jászberényi Nyolcak csoportjának, akikkel rendszeresen kiállított.

A Szikra Galéria Hónap műtárgya sorozatában B. Simon Ferenc Margitsziget című festményét ajánlják a művészetbarátok figyelmébe. Az alkotást november 8-án, kedden 17 órakor mutatja be Varga József Zsolt festőművész. A látogatók találkozhatnak Nemes Árpád fotóssal, aki személyesen ismerte az alkotót, és vele kapcsolatos élményeiről is mesél. Láthatóak lesznek még B. Simon szerelmének küldött, saját karikatúráival készült egyedi képeslapjai. Meglepetésként a kép mögött rejlő titokra is fény derül. Érdekes lesz!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?