A kozmosz titkai

Hetven éve nem gondoltuk volna, hogy hamarosan amatőr fotósok is lenyűgöző felvételeket készíthetnek az égboltról. Nem kell hozzá más, csak megfelelő eszköz, rengeteg idő és elszántság.

A csillagászati előadássorozat második részében Francsics László asztrofotós képzeletbeli utazásra hívta a jelenlevőket október 28-án, pénteken a Jászberényi Városi Könyvtárban. A csillagászati fotókon keresztül a szerző megismerkedett az égbolttal és egy teljesen új világ tárult szemei elé, melynek most mi is részesei lehettünk.

Legelterjedtebb a Naprendszerben való fotózás, melyhez elegendő fény van az űrben. A fiatal asztrofotóst viszont a Naprendszeren túli látványvilág ragadta meg, és e képek készítési folyamatáról adott ízelítőt. A leglátványosabb, legszebb elem a lófej-köd képe volt, mely a vörös hidrogéntenger fölé emelkedő sötét árnyképből lófej alakzat rajzolódik ki. Az ultraibolya fény teszi még lenyűgözőbbé a jelenséget.

A fotók elkészítése meglehetősen időigényes, hiszen van, hogy huszonkét órán keresztül készül egy kép. Ugyanis annyi ideig gyűjti a fényt a masina. A fotók mögött nagy csillagászati és fizikai tudás rejlik. Francsics László tíz éves tapasztalata jól látszik a munkáján, ami viszont még szimpatikusabbá tette, az az elszántság, amellyel bemutatta szenvedélyét. A felvételekhez egy 200/800-as Orion Optics tükrű fotótávcsövet épített, amely a fény 97 százalékát visszaverő bevonattal készült. Valamint egy átalakított Canon Eos 350d fényképezőgép segítségével fényképez. A felszereléssel 2009 óta megközelítőleg 65 éjszaka alatt kétszáz órányi expozíciót végzett.

Az előadás végén néhány érdeklődő csoportosult az asztrofotós köré, aki tapasztalatait megosztva szívesen válaszolt a kérdésekre.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?