Emlékezés a Zagyva parton

Jászberény 1956 címmel szabadtéri tárlat látható a Zagyvaparti sétány Kőhíd és Fecske-híd közötti részén. A kiállítást október 23-án délután nyitotta meg Kiss Erika helytörténész, akinek az 1956-os forradalommal kapcsolatos helyi kutatási anyagai is láthatók, olvashatóak a nagyméretű tablókon.

Az 1956-os forradalom időbeli közelsége most még ténylegesen ott érezhető a családi beszélgetésekben, az 56-osok visszaemlékezéseiben, ott dobog a szívekben. 1956 ma is él, itt él közöttünk, és átélői közül sokan vannak még ma is velünk. Nekik köszönhetően a forradalomról nem megsárgult történelemkönyvek tanúskodnak, hanem társaink, tanáraink, barátaink, szüleink, nagyszüleink elmondásai, szavai és könnycseppjei. Az idő azonban múlik, nem tehetünk ellene. Egyre kevesebben lesznek azok, akik nemcsak átélték, hanem írták is a történelmet.

A szabadtéri kiállítás tényeket, adatokat, dokumentumokat, történeteket kíván bemutatni arról, hogyan zajlottak Jászberényben ezek a rendkívüli napok. Emléket szeretne állítani 1956 városi történéseinek, egyben tisztelettel adózni a mártírok áldozata és a hősök tettei előtt. Kiss Erika megnyitó beszédében érdekes szemelvényeket, életképeket villantott fel a korszak történetéből.

Beszélt a forradalmi napok pillanatairól, az ismert és ismeretlen emberekről, akik részesei voltak a helyi eseményeknek. A rendhagyó tárlat megtekintését mindenki figyelmébe ajánlotta. De főként a fiataloknak, „hogy ismerjék meg a város tragikus napjainak történetét, mert a múlt, a történelem ismerete, a jelen és jövő záloga is.”

A forradalmi időszak alatt, november 4-ig, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak korabeli tankokat megjelenítő installációi színesítik a látványt a Zagyva túloldalán. Sétáljon arra, nézze meg! Érdemes. Érdekes.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?