Emlékezés az ekegyárosra

Idén is emléktáblájának megkoszorúzásával emlékezett Jászjákóhalma híres szülöttére, az ekegyáros Gubicz Andrásra október 20-i születésnapja alkalmából a falujából elszármazottaknak, a JÁKÓB Baráti Társaságnak a küldöttsége és a Gubicz család.

Az emléktábla öt éve van a budapesti Váci u. 74. számú ház falán, amelynek helyén a XIX. században Gubicz András ekegyára állt. Ez gyártotta az általa kifejlesztett, nemzetközi hírnévre szert tett ekéket. Találmánya az 1862-es londoni világkiállításon aranyérmet, az 1867-es párizsi világkiállításon pedig bronzérmet nyert.

A község neves fiáról utcát nevezett el, és a Jászjákóhalmi Gazdakör is az ő nevét viseli. Mindössze 49 évet élt, leszármazottja nem volt, ezért teljes vagyonát jótékony célokra ajánlotta fel. Ebből a legnagyobb szeletet szülőfalujának juttatta, özvegye többek között kisdedóvót alapított egykori lakóházukban. A hálás falu ezért András napon ma is minden évben szentmisével emlékezik meg róla.

A család nevében Gubicz László, Gubicz András testvérének a leszármazottja koszorúzott, akit unokája, Horváth Alexandra is elkísért. Megemlékezésében utalt arra, hogy öt éve az ünnepelttel azonos nevű rokonok is jelen voltak – a jászkíséri Gubicz András, és az unoka, a legkisebb Gubicz András. Gubicz László szerint Gubicz András példát mutatott arra, hogy kitartással, tudással a műszaki haladás miképpen érvényesülhet a mezőgazdaságban is.

A JÁKÓB Baráti Társaság nevében Terjéki Éva helyezte el a tisztelgés koszorúját.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?