Sosem késő elkezdeni

Hogyan maradjunk egészségesek és fittek idősen is? Miként őrizhetjük meg testünk és lelkünk harmóniáját hatvan felett? Ezekre a kérdésekre adott választ a Városi Egészségnap záró rendezvényén Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, tizennégyszeres magyar bajnok, egészségfejlesztési programok népszerűsítője.

Az előadás elsősorban az idősebb korosztályt célozta, de a fiatalabbak is hasznos tanácsokkal gazdagodhattak. A „Futás nagyasszonya” a tőle megszokott lendülettel és humorral fűszerezte mondandóját. Arra hívta fel a figyelmet, hogy időskorban észrevétlenül szorul háttérbe a mozgás és kerül előtérbe az étkezés. Hatvan év után már csak kistányért tartsunk otthon, hetven felett pedig elég a mokkás tányér is az étkezéshez, mert a szervezet mindent beépít.

Az egészséges időskorhoz egyre kevesebb táplálék és egyre több mozgás kell – jelentette ki. Felnőtt-, illetve időskorban legalább heti 3×1 órát ajánlott sportolni, legyen ez akár olyan egyszerű mozgásforma is, mint a séta. A rendszeres sportolással javul az alkalmazkodó- és a teljesítőképesség, valamint az önismeret. Megtanulunk küzdeni, fejlődik a kreativitásunk és az önbizalmunk, jobban tudunk döntéseket hozni, de a sport révén új kapcsolatokra is szert tehetünk.

Arról is beszélt, hogy az érdeklődő, kíváncsi emberek tovább élnek és boldogabbak, mint közönyös társaik. Ezért arra buzdította a jelenlévőket, járjanak el hasonló előadásokra, kulturális és sport programokra, szabadtéri rendezvényekre. Mozogjanak sokat, például a munkahelyi stressz levezetésére is az egyik legjobb megoldás a sport. Monspart Sarolta előadásában kifejtette: a test tőke, amivel jól kell gazdálkodni. Ha edzett vagyok, a hullámvölgy alján is kibírom, és van erőm hozzá, hogy kikapaszkodjak. Egy beteg, edzetlen, rossz állóképességű ember testét, aki 70 évig nem adott magára, nehéz „tőkésíteni”, de sosem késő elkezdeni a mozgást, csak fokozatosan és rendszeresen kell mozogni.

Ne mástól várjuk a segítséget, hiszen az egészségünket elsősorban mi magunk óvhatjuk meg. Zárásképpen még azt tanácsolta közönségének: a rohanó világban is őrizzék meg nyugalmukat, hiszen a negatív stresszel összefüggő betegségek megrövidítik az életet. A rendezvény végén ülőgimnasztikával mozgatta meg a jelenlévőket, akik már elgémberedhettek az ülésben és így felfrissülve távozhassanak.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?