Ars Sacra: múltunkban a jövőnk…

Az Ars Sacra jelmondata: Művészet Európáért, Európa a művészetért. A programhoz idén is csatlakozott a Jászok Egyesülete és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének jászberényi csoportja. Itt helyben is felhívva a figyelmet múltunk kincseire, a jövő értékeire.

Szeptember 24-én, szombaton majdnem egy egész napot együtt tölthettek a művészetek, kulturális értékeink iránt érdeklődők.

A délelőtt konferenciával vette kezdetét, melynek a Városi Könyvtár kamaraterme adott otthont. A téma, amely köré az előadások épültek a szakrális helytörténeti kutatások témakörét ölelték fel. A konferencia nyitányát az ipolybalogi Bukréta Hagyományőrzők énekes, zenés műsora adta, majd a Kamill atya vezette közös imádkozást követően a jelenlévőket elsőként Vargáné Deme Katalin, a KÉSZ helyi csoportjának elnöke köszöntötte. A konferencia levezető elnöke dr. Dobos László közgazdász-szociológus, a Jászok Egyesületének ügyvivője volt. Az előadások sorát Prof. dr. Barna Gábor egyetemi tanár nyitotta, aki módszertani útmutatást hozott magával, az egyháztörténeti kutatásokat középpontba helyezve. A helytörténeti munka tapasztalatait írásban foglalta össze és juttatta el a résztvevőknek dr. Suba Györgyné ny. népművelő és Besenyi Vendel helytörténeti kutató.

A folytatásban FR. Varga Kamill ferences rendi szerzetes következett, aki azokat a kutatási lehetőségeket osztotta meg a hallgatósággal, amelyet a ferences rendtartományi központi könyvtárban és irattárban végzett.

Kiss Csaba plébános azoknak a szakrális kutatásoknak a jelentőségét tárta a jelenlévők elé, amelyek a jászárokszállási Szentháromság plébánia életében történtek. A délelőtt zárásaként Kovács Péter mb. könyvtárvezető intézménye helytörténeti „kutatóbázisába” invitálta a konferencia résztvevőit.

A program délután a Jász Múzeumban folytatódott, ahol Hortiné dr. Bathó Edit igazgató szakavatott vezetésével teljes képet kaphattak a program résztvevői múltunk értékeiről, a hagyományőrzésről a Jász Múzeumból, mint a források tárházából.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?