Az álcázás filozófiája

Egy kamarakiállítást leszámítva – amit a Hamza múzeum rendezett – első, önállókiállítása nyílt meg október 7-én Jászberényben a Lehel Film-Színház galériáján Bíró Boglárka fiatal festőművésznek.

Pécsett, az egyetem művészeti karán diplomázott az elmúlt évben festőművészként. Több ösztöndíjat elnyert, ezekből az Erasmussal Kolozsváron élt és tanult a Művészeti és Design Egyetemen.

Hogy miért Kamuflázs a kiállítás címe? A mimikri vagy kamuflázs szóalakok nagyon tetszettek neki. Álcázásra vonatkozik a szó, amit többnyire állatokra szoktak alkalmazni, amelyek beolvadnak a környezetükbe. Azzal hozta ezt összefüggésbe, hogy képein nagyon sok nokem, álcázásra való elem van, de a festés utánzó művelet. Különféle dolgokkal lehet utánozni parkettát, takarót, kutyaszőrt, amelyeknek szimbolikus jelentésére is fontos utalni a későbbiekben. Tehát ezek az anyagok fontosak a képeken.

Rendhagyó módon a falakon a képek mellett nem voltak címek, szöveges kiírások, nem szerepelt semmiféle irányadó szöveg a kiállításról. A rendezők felkérték Bíró Boglárka barátnőit, pályatársait akik „megírták” a tárlatot. Az itt látható művekből kiindulva, azok képi világát alapul véve fogalmaztak meg gondolatokat, melyeket megosztottak a megnyitó közönségével.

Lukács Ildikó festőművész gondolatait – távollétében –, a kiállító olvasta fel. Póth Rebeka grafikusművész és Laczkó Laura pszichológus képekről megfogalmazott érzéseit hallva próbálták az érdeklődők megfejteni, vajon melyik műre vonatkozhatnak. Az elhangzott mondatok a későbbiekben a tárlat részévé válnak és olvashatók lesznek a festmények mellett.

Érdekes, izgalmas kezdeményezés volt. A festészet szemlélődő folyamat eredménye, és ideális esetben ezt, illetve érzéseket idéz elő a nézőben is. A kiállítás november 20-ig látogatható!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?