Tudomány és magánerdők

A Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Tudományos Bizottsága magánerdő-gazdálkodásról szóló kihelyezett ülését tartotta szeptember 28-án a Jászberényi Állatkert oktató bázisán. Az állatkertet támogató alapítvány által nyert pályázat részeként – ami természet- és környezetvédelmi tudományos témákat taglal –, került megvitatásra a magánerdő gazdálkodás kérdésköre is.

Az erdészeti tudományok legjobb hazai szakértői, akadémikusai, a magánerdő gazdálkodókkal közösen tanácskoztak aktuális feladatokról és problémákról. Dr. Rédei Károly, az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának elnöke elmondta, hogy a konferencia célja közelebb hozni a természettudományt a magánerdő gazdálkodás mindennapi gyakorlatához. Azt is áttekintették, hogyan segítheti a kutatás-fejlesztés a színvonalasabb magánerdő gazdálkodást. Azokat az igényeket és lehetőségeket, melyeket a felkészült előadók elmondtak, az erdészeti tudomány és kutatás hasznosítani is tudja, illetve közös pályázati források megteremtésével a technológiai fejlesztést is elősegítik.

Luzsi József, az Ártéri Erdőbirtokossági Társulat elnöke szerint a gazdálkodáshoz szükséges feltételek nehéz helyzetbe hozzák a magánerdő tulajdonosokat, és a támogatási rendszer sem versenyképes. Kompenzáció nélkül aligha tudnak működni. Pedig az országban több mint 900 ezer hektár a magánerdő, harmincötezer gazdálkodóval. Ez olyan érték, amire oda kell figyelni.

A magánerdőkből úgy termelnek ki évente 3,3 millió köbméter fát, hogy közben az erdők fatömege gyarapszik. Most a magánerdők fatömege 140 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy az erdők növedéke évente több, mint a kitermelés. Ennek a termelési értéke 80 milliárd forint, amennyiben mindehhez hozzászámolják a különféle erdei szolgáltatásokat is, úgy a termelési érték 120 milliárd forintra emelkedik.

Olyan jogi környezetet kell megteremteni, ahol a magántulajdonnal úgy lehet gazdálkodni, hogy az abban dolgozóknak az megfelelő jövedelmet, megélhetést tudjon biztosítani. Az erdőtelepítéseket működővé kell tenni – közjóléti, társadalmi szerepe miatt is. Nagy szükség van erdőkre, amelyek tiszta levegőt és élhető környezetet tudnak biztosítani mindannyiunknak.
A rendezvény helyszíni bejárással zárult Kőtelek határában, ahol megtekintettek továbbfejlesztésre szánt magánerdőket, melyeket rendezettségük miatt érdekesnek véltek a szervezők.

A kép illusztráció!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?