Hagyományos szakmák – szakmai hagyományok

2016 októberében ismét megrendezésre kerül a népi hagyományokat, a paraszti tudást és kultúrát előtérbe helyező Hagyományos szakmák – Szakmai hagyományok című rendezvénysorozat a Jásztánc Alapítvány szervezésében.

Az előző évekhez hasonlóan idén is több napon át, különböző helyszíneken zajlanak majd az események és több korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A következő programokat ne felejtsék el feljegyezni naptárukba!

Október 17-én a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium ad otthont rendezvényünknek. A délelőtt folyamán érdekes előadások és gyakorlati foglalkozások keretein belül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a térség jellegzetes kézműves hagyományaival, szokásaival. Az előadások témája között szerepel a jászapátiak múltbéli és jelenkori szentkúti zarándoklatának története is.

Október 18-án A néphagyomány átadásának és közvetítésének lehetőségei az oktatásban és a közművelődésben című szakmai konferencia a Művészetek Házában lesz pedagógusok és közművelődési szakemberek részére. 14 órától pedig a Fenevadak az utcán című óriásbábos előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Pájer Antal Művelődési Házban.

Október 19-én fél tíztől és 11 órától a fiatal zenészekből álló, autentikus népzenét játszó Suhajda együttes ad koncertet a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium régi dísztermében.

Október 20-án a töklámpások és madárijesztők ideje is elérkezik, ezúttal a körforgalom mellett, a régi áruház helyén állítják ki az összegyűjtött remekműveket. Az ünnepélyes eredményhirdetésre október 21-én, a mécsesek meggyújtására pedig október 20. és 23-a között 18-20 óráig kerül sor.

Október 22-én a Művészetek Házába mesterségek bemutatójára látogathatnak el az érdeklődők, ahol ki is próbálhatják a számukra legvonzóbb kézműves tevékenységet.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?