Déryné emléke ma is él

Csütörtökön délután fél ötkor kezdődött a Déryné Széppataki Róza emlékére rendezett ünnepség a Jász Múzeumban. Hagyományosan ez a nap teremt alkalmat arra, hogy átadják a Déryné-emlékplaketteket az irodalom, színjátszás, zene vagy tánc terültének kiváló oktatói és előadói részére.

A névadó színésznő nagyságát Gál-Dobos Beáta idézte meg Déryné emléke a 21. században című vetített előadásában. Képek villantak fel az ismert Déryné emlékhelyekről. Képzeletben jártunk Miskolcon, Budapesten, Karcagon, mely városokban márványtábla, szobor, emlékház, kulturális központ vagy vendéglátóhely őrzi városunk szülöttének emlékét. Életét naplója alapján Tolnay Klári főszereplésével megfilmesítették, Csomor Csilla pedig a színpadon idézi meg újra alakját. Jászberény is szoros kapcsolatot ápol a gyönyörű hangú énekesnő, korának neves vándorszínésze emlékével. Egykori szülőházának utcája őrzi nevét, ahol márványtábla hirdeti a valamikor ott álló ház helyét, ahol Schenbach Róza néven nevelkedett a később Széppataki Rózaként híressé vált díva. A Margit-sziget bejáratánál szoborral tisztelgünk tehetsége előtt, rendezvényházunk szintén a nevét viseli, valamint Déryné-emlékplakettel ismerjük el a Jászság művészeti életében kiemelkedően teljesítő oktatókat, előadókat.

Ez évben Dudásné Mosóczi Lívia táncpedagógus és Csillik György a Déryné Vegyeskar kóruselnöke kapták a kitüntetést. Az emlékünnepség fényét a Déryné Vegyeskar műsora emelte, majd a múzeumi program pezsgős koccintással ért véget. Az ünneplők ezután átvonultak a Déryné utcába, ahol megkoszorúzták a művésznő márványtábláját.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?